IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише: Европейската икономика е толкова хомогенна, колкото и американската

Критиците на еврото твърдят точно обратното – че икономиката е неравномерна и затова общата валута е пречка

19:09 | 13.06.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Трише: Европейската икономика е толкова хомогенна, колкото и американската

Кризата с дълговете на Гърция даде нов тласък на критиките, че европейската икономика е твърде разнородна, за да има обща валута. Това обаче изобщо не е вярно, убеден е президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, пише MarketWatch.

В своя реч днес Трише изрази мнение, че икономиката на еврозоната далеч не е толкова хетерогенна, колкото твърдят критиците. Вместо това, в основната си част тя е „толкова хомогенна, колкото и икономиката на САЩ“, твърди банкерът.

Като доказателство за тезата си Трише направи сравнение между 12-те първоначални страни-членки на еврозоната и 14-те метрополитена на САЩ. От него се вижда, че нива на дисперсия (разликите между темпа на растеж в отделните региони) в сходни граници по отношение на инфлация, ръст на БВП и разходи за труд.

Освен това изчисленията показвали, че на база глава от населението, брутният вътрешен продукт в еврозоната и САЩ е растял с идентични темпове през последните години.

Според Трише ЕЦБ до момента не изпитва затруднения заради това, че е фокусирана основно върху стабилността на цените. За разлика ЕЦБ, Федералният резерв на САЩ поставя фокуса си едновременно върху пазара на труда и върху ценовата стабилност.

Мнението на банкера е, че заслуга за това са имали инфлационните очаквания, които са останали напълно в унисон с вижданията на ръководителите на Европейската централна банка. „Това изключително много улесни работата ни, особено в периода на свободно падане на икономиката от зимата на 2008/2009 година“, обяснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Банките са жертви в Капана на паритеФЕД са точно толкова с качества на жертва, колкото ЕЦБ, всяка друга централна банка, търговска банка, корпоративна фирма или конкретен участник в стопанския живот.Сега всички участници в стопанския живот живеят в Капана на парите и са негови жертви. В обхвата на тази клопка е и ФЕД.Това, че някой, спрямо друг е по-богат не променя негова позиция на жертва.Също така, този който консумира от примамка в Капана на парите е по-нахранен от други, но това не означава, че е защитена жертва....http://ivanmitev.blogspot.com/2011/06/blog-post_9804.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още