IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската икономика се сви с по-малко от очакваното през второто тримесечие

Спадът е с 1,3% на годишна база и с 0,3% спрямо предходното тримесечие

10:15 | 15.08.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Икономиката на Япония се е свила по-слабо от очакванията през второто тримесечие на годината, показвайки сериозни признаци на възстановяване от природния катаклизъм, връхлетял страната през март, съобщи ВВС, като се позова на данни, публикувани от японското правителство.

На годишна база спадът е с 1,3%, а спрямо предходното тримесечие – с 0,3%. Очакванията бяха за спад от 2,6% на годишна база и 0,9% спрямо предходния аналогичен период.

Това е свиване за трето поредно тримесечие, като дори две последователни са достатъчни да се приеме, че страната е изпаднала в рецесия.

„Сценарият, че японската икономика ще поеме по коловоза на възстановяването по-късно през годината, не е претърпял изменения“, заяви Йошикийо Шимамине от изследователския институт Dai-Ichi. Той добави, че ръстът е подкрепян от възстановеното производство на автомобилните компании.

Земетресението и вълните цунами от 11 март прекъснаха веригите за доставки и нарушиха производството, но автопроизводители като Nissan и Toyota ги възстановиха по-бързо от очакванията.

Само през юни  Nissan е произвел 1,9% повече автомобили в сравнение със същия месец на 2010 г., докато спадът при Toyota от 9,2% е доста по-малък от 49% през май.

Според Шимамине обаче ръстът може да бъде засегнат от силната йена и „финансовите вълнения в САЩ и Европа“.

Възможно е японската централна банка да предприеме стъпки за облекчаване на монетарната политика, така че компаниите да могат да продължат с капиталовите инвестиции в страната, смята той.

През миналата седмица правителството понижи прогнозата си за ръста през настоящата финансова година, която приключва на 31 март 2012 г., до 0,5% от 1,5%, позовавайки се на дългосрочните последици от природното бедствие през март.

За да подпомогнат производителите и подкрепят възстановяването, правителството и централната банка интервенираха на международните валутни пазара на 4 август с цел понижаване курса на йената, който през последните 3 месеца нарасна с 5% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още