IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Германия неочаквано нарасна до 7% през октомври

Бизнесът в страната "замразява" плановете си за нови назначения заради дълговата криза

11:53 | 02.11.11 г. 2
Безработицата в Германия неочаквано нарасна до 7% през октомври

Германската безработица през октомври нарасна неочаквано за първи път от две години, пише Bloomberg.

Сезонно изгладените данни на Федералната агенция по труда в страната показват, че броят на безработните е нараснал с 10 хил. души до 2,94 млн. души, което е вдигнало безработицата до 7% от 6,9%. Експерти, анкетирани от агенцията, очакваха безработните в първата европейска икономика да намалеят с около 10 хил. души.

Заради дълговата криза в еврозоната германският бизнес е все по-малко склонен да наема работна ръка. Инвеститорското доверие в страната падна до най-ниското си ниво от почти три години през септември, а бизнес доверието пропадна до 16-месечен минимум, посочва агенцията.

Според прогнозите на базирания в Берлин институт DIW, икономическият растеж на Германия ще се забави до 0,8% през 2012 г. За сравнение, през април институтът прогнозира увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) на Германия от 2% догодина.

Наскоро Deutsche Bank предупреди, че все повече работни места в страната са в риск заради забавянето на икономиката. „Компаниите са изключително предпазливи и „замразяват“ плановете за наемане на нови работници и служители“, коментира Андреас Шойерле, икономист от Dekabank във Франкфурт.

Въпреки надвисналите над германския пазар на труда облаци обаче анализатори прогнозират, че безработицата в страната ще продължи да пада в близко бъдеще, макар и с по-бавни темпове. Икономисти посочват, че вероятно на банките ще им се наложи да направят допълнителни съкращения на персонал, но компаниите от индустрията и особено автомобилните производители наемат хора заради ръста в търсенето.

„Един месец на растеж на безработицата не е катастрофа. Тази слабост на пазара на труда и икономиката се очакваше, но едва ли ще има драма само заради разочароваща статистика за един единствен месец“, коментира Кристиан Яспернайт, икономист в M.M. Warburg & Co. в Хамбург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
NikolaVAndreev
преди 12 години
http://***.washingtonpost.com/business/markets/german-unemployment-rate-slips-to-65-percent-credited-to-seasonal-factors/2011/11/02/gIQAPaIyeM_story.htmlТова се казва безпристрастност или " Как дявола чете евангилието"Германия има рекордна безработица от обединението на източна и западна а това дето го пише тука е пълно глупост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Зимата ни изненада...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още