IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени в САЩ очаквано без промяна за втори пореден месец

Инфлацията на годишна база през декември е 3% спрямо 3,4% през ноември, което също е в рамките на прогнозите

17:55 | 19.01.12 г.
Потребителските цени в САЩ очаквано без промяна за втори пореден месец

Индексът на потребителските цени в САЩ през декември е останал без промяна за втори пореден месец, съобщиха от американското министерство на труда, цитирани от Ройтерс.

Индексът на същинската потребителска инфлация, който изключва волатилните цени на хранителните продукти и енергоносителите, е нараснал с 0,1%, след като през ноември регистрира ръст от 0,2%. На годишна база ръстът е от 2,2%, запазвайки нивото си спрямо ноември.

Данните оправдаха очакванията на анализаторите.

Общата инфлация се задържа на настоящото си ниво през декември благодарение на понижаването на цените на бензина за трети пореден месец, този път с 2%.

Цените на хранителните продукти са нараснали с умерените 0,2%, след като през ноември регистрираха минимален ръст от 0,1%.

Общите потребителски цени са се повишили с 3% на годишна база през декември след ръст от 3,4% през предходния месец, също в рамките на прогнозите на анализаторите.

Същинската потребителска инфлация не се ускори през декември и заради понижените с 0,2% цени на моторните превозни средства, като и при тях това е трети пореден месец на спад. Употребяваните автомобили са поевтинели с 0,9%, което е спад за четвърти пореден месец.

Цените на облеклото са се понижили с 0,1%, отразявайки отстъпките при търговците на дребно, стремящи се да привлекат купувачи по празниците, след като през ноември бяха нараснали с 0,6%.

Разходите за жилища са се увеличили с 0,1% заради нарасналото търсене на апартаменти под наем, след като слабият жилищен пазар отблъсква американците от закупуването на жилище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още