IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългът на потребителите в САЩ се е свил в края на миналата година

Просрочията обаче се стабилизират на нива, оставащи значително по-високи от предкризисните, коментира вицепрезидентът на нюйоркския клон на Фед

11:17 | 28.02.12 г.
Дългът на потребителите в САЩ се е свил в края на миналата година

Домакинствата в САЩ продължиха да намаляват задълженията си през четвъртото тримесечие на 2011 г., след като ипотечните баланси се свиха, макар че са налице предварителни признаци, че американците все повече имат желание да харчат, сочи доклад на подразделението на Федералния резерв в Ню Йорк, цитиран от Ройтерс.

Общият потребителски дълг е намалял с умерените 1,1% на тримесечна база, воден от свиването на ипотечните баланси с 1,6%, което предполага, че домакинствата продължават бавно да стабилизират финансите си след краха на жилищния пазар и рецесията от 2007-2009 г. в САЩ.

Запитванията за кредити, които се приемат като индикатор за потребителското търсене, обаче са нараснали с 2,7% спрямо предходното тримесечие и вече са с повече от 16% над дъното, достигнато в началото на 2010 г.

Общите лимити по кредитните карти също нарастват, в случая с 3,6%. Има сигнали, че и други форми на задлъжнялост нарастват, включително лекия ръст при студентските заеми до 867 млн. долара.

Налице са „все още много проблеми с ипотечния дълг, тъй като все още има много собственици, чиито ипотеки са с отрицателна стойност“, заяви Скот Браун, старши икономист в Raymond James в Сейнт Питърсбърг, щата Флорида.

„Виждате основната тенденция, при която останалите видове потребителски кредити са нараснали, а ако банковото кредитиране стане малко по-достъпно, след като пазарът на труда се подобрява, всичко това е част от общото икономическо възстановяване“, добави той.

В тримесечния доклад на подразделението на Фед в Ню Йорк се посочва, че новите ипотеки са нараснали за първи път от 3 тримесечия до 404 млрд. долара. Все пак за цялата 2011 г. новите ипотеки са намалели с 3,1% спрямо 2010 г. и се намират на най-ниското си ниво от 2000 г.

Делът на просрочията, макар и все още висок, се е понижил до 9,8%, като 2,2% от ипотеките са изпаднали в просрочие през периода. От доклада става ясно, че около 1,12 трлн. долара потребителски дълг е просрочен.

„Макар да продължаваме да наблюдаваме подобрение на просрочените баланси и дела на влезлите в просрочие през това тримесечие, налице е забележимо понижаване на нивото на подобрение в сравнение с периода 2009-2010 г.“, посочва в съобщение Андрю Хоуаут, вицепрезидент на подразделението на Фед в Ню Йорк. „Като цяло изглежда, че делът на просрочията се стабилизира на нива, които остават значително по-високи от предкризисните“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още