IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в Гърция се е свило с над 8% през февруари

Резкият спад се дължи на по-ниското търсене на гръцки стоки за износ и на понижаващото се вътрешно търсене

17:11 | 09.04.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Промишленото производство в Гърция се е свило с над 8% през февруари

Промишленото производство в Гърция е намаляло рязко през февруари заради по-ниското търсене на гръцки стоки в чужбина, съобщи The Wall Street Journal.

Данните породиха опасения за допълнително свиване на икономиката на страната, отбелязва изданието.

Еврокомисията очаква тази година БВП на Гърция да се свие с близо 5 на сто, което е пета поредна година на рецесия.

Националната статистическа служба на Гърция обяви, че през втория месец на годината индустриалното производство на страната се е свило с 8,3% спрямо същия месец на миналата година.

Elstat припомня, че през януари годишното понижение на индустриалното производство на Гърция беше 6%, а през декември 2011 г. - 11,9%.

Производството на енергия е отбелязало близо 2% годишен спад през февруари, а индустриалното производство – 10,6%.

В минния сектор е регистрирано намаление на производството от 11,5 на сто, а при доставките във водния сектор е измерен спад от 1,4 на сто.

За първите два месеца на годината средното понижение на индустриалното производство е 7,2 на сто.

Никос Магинас, старши икономист в National Bank of Greece, коментира, че данните не са изненада заради спада на търсенето на гръцкия износ.

„Като се има предвид, че вътрешното търсене продължава да се свива, трудно е да се каже кога може да се очаква подобрение при индустриалното производство“, коментира той.

Той очаква леко оживление при търсенето в чужбина да се забележи едва към второто тримесечие на настоящата година, но то ще се отнася само за някои експортни отраси, като например рафинирането на петрол.

Elstat съобщи също така в друг доклад, че годишната инфлация в Гърция през март е намаляла до 1,7% от 2,1% през февруари. Основният двигател на растежа на потребителските цени са били жилищните разходи, които са скочили с близо 7 процента.

Транспортните разходи са нараснали с 3,8% заради скока в цените на горивата, а цените на алкохола и тютюневите изделия са се повишили с 2,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте dean.jordanov,До 24 часа СЛЕД ПРЕКРАТЯВАНЕ на налична човешка грешка и гръцкото финансово управление е ГОДНО за евро стопанската криза в Гърция ще е успешно премахната.Ако Гърция бе подобрила своето финансово управление и същото е ГОДНО за евро тази страна щеше да е със завишени възможности да плаща дълговете си в срок и притежатели на гръцки държавен дълг няма да понасят щети за над 100 милиарда евро.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 12 години
При това положение ми е много интересно гърците как ще си връщат старите и нови задължения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Работите са толкова забатачени, че за 24 часа едва ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Гръцките политици не осъзнават, че тяхната стопанска криза се развива поради НЕПРИГОДНО за евро нейно финансово управление.До 24 часа след прекратяване на налична човешка грешка и гръцкото финансово управление е ГОДНО за евро стопанската криза в Гърция ще е успешно премахната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още