IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Останалите без работа в САЩ се оказаха повече от очакваното

Доверието на компаниите не може да бъде възстановено толкова лесно, че да започнат отново да наемат служители, коментира икономист

18:25 | 26.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Останалите без работа в САЩ се оказаха повече от очакваното

Повече американци от очакваното са подали молби за помощи за безработни през изминалата седмица – знак, че пазарът на труда не се възстановява със задоволителен темп, съобщава Bloomberg.

През седмицата до 21 април, новоподадените молби за помощи за безработни се понижиха с 1000 до 388 хил. от ревизираните 389 хил. седмица по-рано – най-високото ниво от началото на януари, разкриват публикувани днес данни на щатското министерство на труда.

Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, очакваха молбите за помощи за безработни да се понижат до 375 хил.

За да наблюдаваме ръст на заетостта и потреблението, уволненията трябва да са по-малко, коментират анализатори.

В сряда, Федералният резерв (Фед) обяви, че въпреки че условията на пазара на труда се подобряват, нивото на безработица „остава високо“. С този аргумент централната банка потвърди, че се придържа към плана си да задържи основния лихвен процент в страната на рекордно ниски нива до края на 2014 г.

„Доверието на компаниите не може да бъде възстановено толкова лесно, че да започнат отново да наемат служители“, казва Йелена Шулятиева, икономист на BNP Paribas в Ню Йорк, чиято прогноза за броя на молбите за помощи за безработни се оказа коректна. Според нея в близко бъдеще пазарът на труда в САЩ няма да претърпи особен ръст.

През седмицата, приключила на 14 април, броят на хората получаващи помощи за безработни е нараснал до 3,32 млн. от 3,31 млн. седмица по-рано.

Данните за получаващите помощи безработни не включват американците с разсрочени помощи по федерални програми.

През март работодателите наеха 120 хил. нови служители – два пъти по-малко отколкото през февруари. През същия месец безработицата в страната все пак се понижи до 8,2% от 8,3% през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още