IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст от 7,1% на планираните съкращения в САЩ през април

Търсенето на стоки и услуги не е достигнало ниво, оправдаващо ускореното наемане на персонал, сочат данни на Challenger, Gray & Christmas

17:06 | 03.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Ръст от 7,1% на планираните съкращения в САЩ през април

Планираните съкращения в САЩ са нараснали със 7,1% през април на месечна база до 40 559, става ясно от съобщение на компанията за преквалификация Challenger, Gray & Christmas, цитирано от CNBC. На годишна база през април съкращенията са нараснали с 11,2%.

От началото на 2012 г. досега ръстът на годишна база е от 9,8% до 183 653-ма съкратени, но на месечна за периода между януари и април планираните съкращения са под средните за последните 12 месеца.

През април водещ е секторът на образованието с общо 9 027 съкратени, което е ръст от 142% спрямо март, докато училищата остават под натиск за орязване на разходи на фона на големите щатски и местни бюджетни дефицити. На годишна база обаче планираните съкращения в сектора са регистрирали спад от 32%, се подчертава в съобщението.

Компаниите за производство на потребителски стоки са съкратили планирано най-много хора от началото на годината, като до края на април са обявили съкращаването на 20 134-ма служители, което е с 257% над данните за аналогичния период на 2011 г.

„Дори при най-добро желание създаването на работни места изостава от необходимото темпо, за да се почувства сериозно отражение върху безработицата“, заяви Джон Чалънджър, главен изпълнителен директор на Challenger, Gray & Christmas.

„Макар че някои биха желали да отдадат липсата на назначения на несигурността и регулаторните препятствия, факт е, че търсенето на стоки и услуги не е достигнало ниво, оправдаващо ускорено наемане на персонал“, добави той.

По думите му щатските и местните управи, както и федералното правителство, все още се намират „в състояние на орязване на разходите“, потребителското търсене остава слабо и макар че разходите на бизнеса нарастват, това не е достатъчно да компенсира недостига в потребителските и правителствените разходи.

Също днес стана ясно, че новите молби за помощи за безработни в САЩ за миналата седмица регистрират спад дори под очакванията на анализаторите. Молбите са намалели с 27 000 до сезонно изгладените 365 000, като това е най-големият седмичен спад от май 2011 г. Данните за предходната седмица бяха коригирани до 392 000 при първоначално обявени 388 000.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още