IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Германия с неочакван ръст през март

Нещата в световен мащаб вървят доста добре, като търсенето от Китай подкрепя немската икономика, коментира икономист

12:22 | 09.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Износът на Германия с неочакван ръст през март

Германският износ нарасна неочаквано за трети пореден месец през март, след като търсенето извън еврозоната компенсира слабите продажби в региона, съобщи Bloomberg, като се позова на данни на германската Федерална статистическа служба.

Износът при сезонно изглаждане и корекция спрямо броя работни дни се е разширил с 0,9% през март на месечна база, когато нарасна с 1,5%. Очакванията на анализаторите бяха за спад от 0,5%. Вносът се е повишил с 1,2%.

Публикуваните днес резултати предполагат, че Германия може да се върне към ръст през първото тримесечие, след като икономиката на страната се сви през последните 3 месеца на 2011 г.

„Показателите ясно потвърждават мнението ни, че германската икономика не е изпаднала в техническа рецесия в началото на годината“, заяви Александер Кох, икономист в мюнхенския филиал на UniCredit Group. „Нетният износ би трябвало да даде значим положителен принос към ръста в началото на годината“, добави той.

Външнотърговският излишък на Германия се е разширил до 17,4 млрд. евро през март при коригираните в поскока на повишение 13,7 млрд. евро през февруари при първоначално обявени 13,6 млрд. евро, сочат публикуваните днес данни.

Излишъкът по текущата сметка, който включва и резултатите от сектора на услугите, е достигнал 19,8 млрд. евро през март при 11,7 млрд. евро през предходния месец.

От статистическата служба посочиха, че износът и вносът през март са достигнали рекордни месечни стойности.

При най-малко 8 държави от еврозоната в рецесия, германските компании проникват на бързо разрастващите се азиатски пазари.

Трите най-големи германски компании за производство на автомобили се облагодетелстват от оживеното търсене в Китай, като печалбите за първото тримесечие на Bayerische Motoren Werke AG, Volkswagen AG и Daimler AG надхвърлиха предварителните прогнози, а подразделението Audi на Volkswagen ще създаде 2 000 нови работни места в страната, за да задоволи търсенето в Северна Америка и Азия.

Вчера стана ясно, че индустриалното производство в Германия през март се е разширило с 2,8% на месечна база, или 3 пъти повече от средните очаквания на анализаторите, а в понеделник бе публикувана информацията, че поръчките в промишлеността са нараснали с 2,2%, като извън еврозоната ръстът е от 4,8%.

„Нещата в световен мащаб вървят доста добре“, заяви Андеас Шойерле, икономист в Dekabank във Франкфурт. „Търсенето от Китай подкрепя германската икономика и се надяваме, че импулсът в еврозоната ще се ускори през втората половина на годината“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още