IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът поскъпва за 10-ти пореден ден, петролът – отново надолу

Инвеститорите бягат от риск и това натиска еврото, коментират анализатори

09:14 | 11.05.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Доларът поскъпва за 10-ти пореден ден, петролът – отново надолу

Американският долар продължава офанзивата си на валутния пазар и днес записва десети пореден ден на възход. Това е най-дългата серия от поскъпвания на щатската валута от август 2008 година насам, пише MarketWatch.

Тази сутрин доларовият индекс, който следи представянето на зелените пари срещу шест основни валути, напредна до 80,26 пункта. Той бе подкрепен от бягството на риск, което се наблюдава в инвеститорските настроения заради неясната ситуация в Европа.

„Спекулациите, че Испания ще поиска 300 млрд. евро от Европейския фонд за финансова стабилност с цел подпомагане финансирането на „лошата банка“ в страната, както и новината за изненадваща загуба на JP Morgan от сделки с деривативни инструменти, не насърчават риска“, коментира Крис Уестън от IG Markets.

Особено силно е поскъпването на долара срещу еврото. Тази сутрин зелените пари се насочват към атака на нивото от 1,29 долара за евро. В края на вчерашната сесия двете валути се търгуваха при 1,2950 EUR/USD.

На този фон се наблюдава и ново отстъпление в цената на петрола. Тази сутрин в Лондон петролът сорт брент с доставка през юли губи 0,8 на сто от цената си до 111,44 долара за барел. Лекият суров петрол, търгуван в САЩ, поевтинява с 1,1 на сто до 96 долара за барел.

Сред по-важните новини на валутния пазар, които се очакват днес, са данните за производствената инфлация в САЩ, както и във Великобритания. Предстоят и данни за нивото на безработица в Канада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 12 години
Петрола надолу, долара нагоре а търгуващите с петролни фючърси винаги на печалба.Дано някога се научим и възпитаме да употребяваме по-малко петрол и петролни продукти за да не сме заложници на тези търговци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още