IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в еврозоната се е свило с още 0,3% през март

Годишният спад на индустриалното производство на държавите от еврозоната достига 2,2% през март

12:45 | 14.05.12 г.
Индустриалното производство в еврозоната се е свило с още 0,3% през март

Индустриалното производство в еврозоната се е свило с 0,3% през март спрямо февруари, показват предварителните оценки на европейската статистическа служба Евростат. За сравнение през февруари месечният спад на индустриалното производство на държавите от европейската валутна общност беше 0,8 на сто.

За всички страни от Европейския съюз през март е регистриран месечен спад на индустриалното производство от 0,4%, колкото беше отчетено и през февруари.

На годишна база през март индустриалното производство в еврозоната е намаляло с 2,2%, а в 27-те държави от ЕС - с 1,9%.

През март месечното производство на електроенергия е спаднало с 8,5% средно за държавите от валутния блок и с 6,8% в цялата общност. Производството на дълготрайни стоки се е понижило с по 0,2% и в еврозоната, и в целия ЕС.

Производството на стоки за краткотрайна употреба обаче е отбелязало месечен ръст от 0,8% и в еврозоната, и в ЕС, а производството на стоки за междинна употреба – с по 1%.

Производството на капиталови стоки се е увеличило с 1,1% в страните от европейската валутна общност и с 0,9% във всичките 27 страни-членки на ЕС през март спрямо февруари.

Най-голям месечен ръст на индустриалното производство е отчетен в Словения (6,3%), Словакия (3,5%) и Литва (3,1%), а най-голям месечен спад – Холандия (-9%), Естония (-3,4%), Дания (-2,8%) и Ирландия (-2,7%).

В България индустриалното производство е нараснало с 1,1% през март спрямо февруари, след като през февруари отбеляза месечен спад от 1,7 на сто.

На годишна база през март производството на енергия в държавите от еврозоната е намаляло със 7,3%, а във всички държави от ЕС – с 6,3%.

Производството на стоки за дълготрайна употреба се е свило със съответно 6,7% и 5,5%, на стоките за краткотрайна употреба – със съответно 3,8% и 2,4%, а на стоките за междинна употреба – с 3% и 2,3%.

При капиталовите стоки през март има ръст на годишна база с 2,3% в държавите от еврозоната и с 2% във всички членки на ЕС.

Най-голям годишен ръст на индустриалното производство е регистриран в Словакия (12,1%), Латвия (8,5%) и Литва (5,9%), а най-голям годишен спад – в Люксембург (-11,3%), Гърция (-8,5%), Испания (-7,5%), Естония (-6,1%), Финландия (-6,1%) и Италия (-5,8%).

В България спадът на производството през март се е забавил до 3,3%, след като през февруари то се сви с 5,2%, показват данните на Евростат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още