IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианският бюджетен дефицит продължава да расте

През първото тримесечие е отчетен 8% дефицит – най-висока стойност от началото на 2009 г. насам

15:11 | 04.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът Монти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът Монти. Снимка: Ройтерс

Дефицитът в италианската хазна през първото тримесечие се покачи до осем процента от брутния вътрешен продукт спрямо седем процента дефицит преди една година, обяви в сряда италианският статистически институт, цитиран от Ройтерс.

По този начин за първите три месеца се отчита най-висока стойност на дефицита от началото на 2009 г. насам. Причина за повишението е спадът в приходите и увеличение на държавните разходи. 

Технократското правителство на Марио Монти планира да намали дефицита в битката срещу дълговата криза до 1,7 на сто до края на годината, след отчетения за миналата година дефицит от 3,9%.

Монти очаква ключовият показател да спадне още през второто тримесечие, тъй като правителството  вдигна някои данъци като част от пакета на съкращаване на разходите. Освен това във вторник стана ясно, че кабинетът иска да затегне допълнително мерките за икономии. Предвижда се орязването на хиляди работни места в публичния сектор.

По-късно днес в Рим ще се състои среща между Монти и германския канцлер Ангела Меркел, на която ще се обсъждат и част от мерките за борба срещу дълговата криза, припомня Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още