IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Италия и Испания победиха Меркел на срещата на ЕС

Марио Монти използва пакта за ръст като разменна монета за незабавни мерки срещу високата доходност по италианските държавни облигации

17:30 | 29.06.12 г. 9
Как Италия и Испания победиха Меркел на срещата на ЕС

Марио Монти бе дотолкова облекчен, че дори заговори за футбол. Той е горд и щастлив, че италианският национален отбор е победил Германия на полуфиналите на европейското първенство по футбол, заяви италианският премиер в ранните часове на днешния ден след продължителната нощ на заседания в рамките на срещата на високо равнище на Европейския съюз, пише в свой материал германското списание Spiegel.

Като се има предвид, че Монти не е особено запален по футбола, италианските журналисти гледат на коментарите му като на истински емоционален изблик. А за него има силна причина.

Монти изплува от късните нощни преговори като явен победител, разбил съпротивата на германския канцлер Ангела Меркел точно както италианският нападател Марио Балотели разби германската защита на терена във Варшава по-рано същата вечер.

В 15-часовите преговори в Брюксел Монти заедно с испанския премиер Мариано Рахой си осигури по-лесен достъп до постоянния спасителен фонд за еврозоната – Европейския механизъм за стабилност (ЕМС).

Държавите-членки на еврозоната, които изпълнят изискванията за бюджета, изработени от Европейската комисия, сега ще могат да получат помощ без споразумение за допълнителни тежки мерки на строги икономии. Строгият надзор на „тройката“ международни кредитори в лицето на ЕК, Международния валутен фонд и Европейската централна банка , вече няма да бъде прилаган.

На ЕМС ще бъде разрешено в бъдеще да осигурява директна помощ за банките, но само след като бъде създаден Европейският механизъм за банков надзор, който ще се намира под покровителството на ЕЦБ.

За Меркел това е болезнена загуба. При положение, че германският парламент трябва да одобри днес ЕМС и фискалния пакт в ЕС, германският канцлер желаеше силно да избегне предоставянето на отстъпки на южноевропейците.

В навечерието на срещата на високо равнище съветниците ѝ отхвърлиха възможността за облекчаване на правилата, регулиращи достъпа до ЕМС. По-конкретно Меркел смяташе, че надзорът на МВФ върху получателите на помощта не подлежи на преговори.

Сега обаче тя ще се върне победена в Берлин, където днес следобед трябва да се обърне към парламента.

Доверениците ѝ започнаха да се опитват да поставят положителна оценка на резултатите от срещата още от тази сутрин.

Канцлерът прокара в максимална степен виждането си за „никакви задължения без съответния надзор“, заяви Херман Грьое, генерален секретар на Християндемократическия съюз, воден от Меркел, в сутрешен блок по германска телевизия. Директният достъп на банките до ЕМС ще бъде разрешен, след като надзорният орган бъде създаден, добави той.

От гледна точка на германците обаче това не е нещо повече от слабо утешение.

На свой ред средиземноморските държави могат да отпразнуват пробива. „Вътрешната блокада“ в еврозоната бе разрушена, ликуваше Монти. Той добави, че е много доволен от споразумението.

Тактиката му по време на преговорите, включваща забавяне на споразумението за Пакта за ръст в ЕС, докато не бъдат изпълнени останалите му искания, се доказа като „обективно много полезна“, посочи италианският премиер.

Последна актуализация: 16:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
The Big One
преди 11 години
Мммм дааа - ето така БГ ще се изравни лека полека с мързеливия юг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
supertrader
преди 11 години
Нали виждаш , приеха пак неща които не могат да станат. Отново глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
bertram
преди 11 години
Реално погледнато днес Меркел нямаше какво друго да направи. Ако им беше теглила една дълга до месец Испания ще фалира, а Италия до 3 и не защото са по зле от САЩ, а защото нямаше да могат да се финансират.Реално Меркел не е паднала по гръб защото :1. ако ЕЦБ надзирава банките ще е много по-трудно да правят нагласации отколкото ако ги надзирават родните им правителства...2. ако някой иска пари от фонда - трябва да спазва правилата за финансова дисциплина...на този етап не виждам кой от полуфалиралите може... в резултат на това ще се стягат сами, за да получат кеш и няма да им игра на котка и миша с тройката.поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Трудно е Германия да се опитва да помага и да е виновна за недоволствата в цяла Европа . Да е виновна дори на целия свят да лаят от острова и отвъд океана. Европа на две скорости - като втората е задна.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Меркел се съгласи, че в бъдеще страните ще могат да получават помощно финансиране от ЕМС, без да се налага да търпят надзора на тройката. Вместо това ще трябва да бъдат постигани само годишните цели на ЕК.Надзора на "тройката"кредитори носи негативи и води до постоянни преговори , натиск и губене на време.Германия го каза с прости думи или ще спазвате правилата на ЕК или правете каквото искате и никой няма да ви контролира , спасява и тн..Европа на две скорости - тези които спазват правилата и тези които не ги спазват . Германия се отказа от контрола над задлъжнелите страни или казано иначе ги пусна да пасат . ЕЗ и ЕС не са детска градина и не би следвало някой да надзирава друг или да се опитва да се меси. Отговорността и цялото предизвикателство се възлагат на местните парламенти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
LuckyYou
преди 11 години
ЕС ще се оправи. В това съм сигурен. Както казва Талеб, ние виждаме проблемите си и работим по въпроса. САЩ е реално застрашената държва, защото те дори не искат да си признаят, че имат проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
mia11
преди 11 години
Капитана не стоеше ли до края на рула? Май така трябва да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
Само не мен ли ми се струва или май се вижда как Германския екипаж ще грабне лодка и ще скочи от Титаник, а великите победители ще останат на кораба да пируват, докато той потъва..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Играта на великите сили. За тях могат да се правят отстъпки. Прекалено големи, за да фалират. Малките? Бог да им е на помощ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още