IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Италия и Испания победиха Меркел на срещата на ЕС

Марио Монти използва пакта за ръст като разменна монета за незабавни мерки срещу високата доходност по италианските държавни облигации

17:30 | 29.06.12 г. 9
Как Италия и Испания победиха Меркел на срещата на ЕС

Възходът на Монти започна в 19,00 часа централноевропейско време в четвъртък вечер. Това стана, когато председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой поиска да закрие първата работна сесия на срещата на високо равнище и да обяви пакта за ръст пред медиите.

Според участниците в сесията Монти се е вбесил и е попитал Ван Ромпой какво прави. Може би председателят не го е разбрал правилно, добавил той. Италианският премиер заявил, че не може да напусне срещата без конкретни мерки за борба с високата доходност по италианските държавни облигации. Той не би се съгласил с пакта за ръст, преди този проблем да бъде изчистен, обяснил Монти.

Рахой го подкрепил и изтъкнал, че и той все още не може да одобри пакта.

Заплахата очевидно е оказала въздействие върху останалите участници в заседанието. Датският премиер Хеле Торнинг-Шмит запитала остро дали всички присъстващи трябва да се чувстват като заложници.

Ван Ромпой останал в креслото си. Чак след 22,00 часа той направи повторен опит да се появи пред медиите. Меркел го призовала да обяви споразумението за пакта за ръст. Френският президент Франсоа Оланд обаче го посъветвал да каже „истината“.

В 22,30 часа Ван Ромпой се появи в залата за пресконференции и обяви „временно положение“. По принцип нямало възражения за пакта за растеж, но две държави все още нямат възможност да го одобрят, каза той.

След полунощ, когато безизходицата все още не била преодоляна, представители на 10-те държави, които не членуват в еврозоната, се прибраха в хотелите си. Лидерите на 17-те страни-членки останаха по местата си и започна решителният кръг от преговорите.

В този момент членове на германската делегация все още настояваха, че няма да предадат твърдолинейната си позиция.

Няколко часа по-късно Монти и Рахой доведоха германския канцлер до положението, което желаеха. Меркел се съгласи, че в бъдеще страните ще могат да получават помощно финансиране от ЕМС, без да се налага да търпят надзора на „тройката“. Вместо това ще трябва да бъдат постигани само годишните цели на ЕК.

Монти заяви, че Италия няма да моли ЕМС за помощ. Засега той иска само да изпрати сигнал до финансовите пазари с идеята да отслаби натиска върху Италия.

Решенията обаче повдигнаха въпроси от всякакво естество. Какво ще се случи със страните, които вече получиха средства от временния спасителен фонд за еврозоната – Европейския инструмент за финансова стабилност?

Длъжностни лица в Брюксел твърдят, че новото решение няма да промени нищо по отношение на програмите за Гърция, Португалия и Ирландия. Всички съгласувани цели ще продължат да се прилагат и да бъдат наблюдавани от „тройката“.

Тези страни обаче може да нададат вой условията по техните споразумения да бъдат облекчени. Решението на срещата на високо равнище осигурява особено на гръцкото правителство допълнителни боеприпаси за предоговаряне на условията по спасителната помощ за страната – действие, което новият гръцки премиер Андонис Самарас вече заяви, че би искал да предприеме.

Заседанието приключи в 4,20 часа тази сутрин. 10 минути по-късно Ван Ромпой и председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу обявиха пробива на пресконференция.

В 5,00 часа Монти, победителят от тази нощ, се появи на изхода на сградата на Европейския съвет. Той даде пресконференция на път за автомобила си и обяви, че ще пътува до Киев в неделя за финала на Европейското първенство по футбол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
The Big One
преди 11 години
Мммм дааа - ето така БГ ще се изравни лека полека с мързеливия юг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
supertrader
преди 11 години
Нали виждаш , приеха пак неща които не могат да станат. Отново глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
bertram
преди 11 години
Реално погледнато днес Меркел нямаше какво друго да направи. Ако им беше теглила една дълга до месец Испания ще фалира, а Италия до 3 и не защото са по зле от САЩ, а защото нямаше да могат да се финансират.Реално Меркел не е паднала по гръб защото :1. ако ЕЦБ надзирава банките ще е много по-трудно да правят нагласации отколкото ако ги надзирават родните им правителства...2. ако някой иска пари от фонда - трябва да спазва правилата за финансова дисциплина...на този етап не виждам кой от полуфалиралите може... в резултат на това ще се стягат сами, за да получат кеш и няма да им игра на котка и миша с тройката.поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Трудно е Германия да се опитва да помага и да е виновна за недоволствата в цяла Европа . Да е виновна дори на целия свят да лаят от острова и отвъд океана. Европа на две скорости - като втората е задна.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Меркел се съгласи, че в бъдеще страните ще могат да получават помощно финансиране от ЕМС, без да се налага да търпят надзора на тройката. Вместо това ще трябва да бъдат постигани само годишните цели на ЕК.Надзора на "тройката"кредитори носи негативи и води до постоянни преговори , натиск и губене на време.Германия го каза с прости думи или ще спазвате правилата на ЕК или правете каквото искате и никой няма да ви контролира , спасява и тн..Европа на две скорости - тези които спазват правилата и тези които не ги спазват . Германия се отказа от контрола над задлъжнелите страни или казано иначе ги пусна да пасат . ЕЗ и ЕС не са детска градина и не би следвало някой да надзирава друг или да се опитва да се меси. Отговорността и цялото предизвикателство се възлагат на местните парламенти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
LuckyYou
преди 11 години
ЕС ще се оправи. В това съм сигурен. Както казва Талеб, ние виждаме проблемите си и работим по въпроса. САЩ е реално застрашената държва, защото те дори не искат да си признаят, че имат проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
mia11
преди 11 години
Капитана не стоеше ли до края на рула? Май така трябва да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
Само не мен ли ми се струва или май се вижда как Германския екипаж ще грабне лодка и ще скочи от Титаник, а великите победители ще останат на кораба да пируват, докато той потъва..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Играта на великите сили. За тях могат да се правят отстъпки. Прекалено големи, за да фалират. Малките? Бог да им е на помощ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още