IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата във Франция през второто тримесечие достигна 13-годишен връх

Според месечните данни тя продължава да се увеличава и през настоящото тримесечие, а през август е надхвърлила психологическата бариера от 3 млн. души

12:12 | 06.09.12 г.
Безработицата във Франция през второто тримесечие достигна 13-годишен връх

Безработицата във Франция достигна най-високото си ниво от 13 години през второто тримесечие, сочат данни на френския статистически институт INSEE, цитирани от Ройтерс.

Според агенцията това е поредно поражение за правителството на Социалистическата партия, което бе избрано с обещание да осигури работа на повече французи.

Безработицата е нараснала до 10,2% при 10,0% през първото тримесечие според критериите, използвани от Международната организация на труда, на фона на трите поредни тримесечия с нулев ръст за икономиката на страната.

Мнозина икономисти вече предричат, че безработицата във Франция ще продължи да се повишава, тъй като компаниите се опитват да възстановят маржовете си на печалба. Напоследък няколко френски компании обявиха планове за съкращаване на работни места, включително веригата магазини Carrefour и автопроизводителят Peugeot.

Публикуваните днес данни изключват безработицата в отвъдморските френски територии и регистрират най-високия резултата от третото тримесечие на 1999 г.

Броят на хората без работа е нараснал с 52 000 души на тримесечна база, достигайки 2,785 млн. Младежката безработица продължава да се повишава, достигайки 22,7% за хората между 15- и 24-годишна възраст при 22,4% през първото тримесечие, подчертават от статистическия институт.

При намаляващото одобрение за правителството на президента Франсоа Оланд ускори плановете за реализирането на схема за създаване на 150 000 субсидирани от държавата работни места за младите хора, която ще възлезе на стойност 2 млрд. евро както през тази, така и през следващата година.

Според месечните данни, публикувани от министерството на труда, безработицата продължава да нараства и през третото тримесечие, като август се оказа 15-ият пореден месец, в който броят на хората, търсещи работа, се увеличава.

Френският министър на труда Мишел Сапен заяви в неделя, че броят на безработните през август е преминал психологически важната бариера от 3 млн. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още