IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свиването в производствената активност на еврозоната се забавя

Френското производство обаче регистрира един от най-резките си спадове, британското също задълбочава спада

12:45 | 01.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Производствена линия в завода на Porsche в Оснабрюк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Производствена линия в завода на Porsche в Оснабрюк. Снимка: Ройтерс

Спадът в производствения сектор в еврозоната се забави леко през септември, сочат данни на базирания в Лондон институт Markit, цитирани от ВВС.

Индексът на бизнес активността, съставян от института, сочи подобрение до 46,1 пункта при 45,1 пункта през август. Показател под 50 показва свиване на производствената активност.

Производството в еврозоната остава свито за 14-ти пореден месец. Само Ирландия и Холандия отчитат ръст на производството, докато Германия, Италия и Испания се отлепят от достигнатите 6-месечни дъна.

Френският индекс на производствената активност обаче регистрира един от най-резките си спадове в историята, достигайки 42,7 пункта, подчертават от Markit.

Производителите от целия регион съобщават за по-слабо търсене на вътрешните пазари, но и поръчките за износ са намалели.

За осми пореден месец броят на уволненията нараства, докато входящата производствена инфлация се е ускорила за пръв път от 4 месеца.

„Въпреки известното забавяне на темпото на спад през миналия месец, производителите в еврозоната преживяват най-слабото си тримесечие от 3 години“, заяви главният икономист на Markit Крис Уилямсън.

Междувременно данни на института разкриват, че спадът в британското производство се задълбочава през септември. Индексът на производствената активност се е понижил до 48,4 пункта през септември от 49,6 пункта през август.

Данните оправдаха почти напълно очакванията на анализаторите, които предвиждаха спад до 48,5 пункта.

„Изследването е в унисон със свиващото се промишлено производство на тримесечна база от около 1%, което означава, че секторът представлява сериозна тежест върху икономическия растеж“, посочи Уилямсън. „С това темпо секторът може да нанесе тежък удар на икономическия ръст и да задържи рецесията в икономиката“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
efcon
преди 11 години
Всички очакваме следващото "надуване" на балона :), но за сега показателите сочат обратното!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още