IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ се въздържа от допълнително вливане на ликвидност

Комитетът за монетарна политика към банката реши да задържи основната си лихва на 0,5%

15:47 | 08.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на Английската централната банка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на Английската централната банка. Снимка: Ройтерс

Английската централната банка (АЦБ) предпочете да не разширява програмата си за изкупуване на облигации, която възлиза на 375 млрд. британски лири, съобщава BBC.

В рамките на програмата централната банка печата пари и ги използва за изкупуване на британски ДЦК в опит да съживи икономиката на страната.

Комитетът за монетарна политика към банката (MPC) реши освен това да задържи основната си лихва на 0,5% - рекордно ниско ниво, което банката поддържа от март 2009 г. насам.

Великобритания се измъкна от рецесията съвсем наскоро, след като икономиката ѝ нарасна с 1% за периода юли – септември.

Слабите икономически индикатори и корпоративни резултати обаче накараха мнозина наблюдатели да прогнозират, че програмата за вливане на ликвидност ще бъде разширена.

Стенограмата от срещата на MPC през септември разкрива, че някои централни банкери наистина са заявили, че допълнително вливане на ликвидност е „по-скоро вероятно в определен момент“, докато един от тях дори е настоял, че има „сериозни основания“ това да бъде направено още сега.

В сряда Европейската комисия (ЕК) понижи прогнозата си за растежа в еврозоната за 2013 г, до 0,1% от 1% и предупреди, че очаква безработицата в региона да продължи да се увеличава.

Тъй като половината от британската търговия е с Европа, ако се окаже вярна прогнозата на Комисията, това вещае сериозни проблеми за икономиката на Острова. 

Все пак анализаторите не са единодушни дали вливането на ликвидност е достатъчно ефикасен инструмент за насърчаване на потреблението и бизнес инвестициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още