IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания се стопи до 2,2%

Спадът на поскъпването вероятно ще се окаже последен за известно време, коментира анализатор

15:21 | 16.10.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управителят на АЦБ Сър Марвин Кинг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Управителят на АЦБ Сър Марвин Кинг. Снимка: Ройтерс

Инфлацията във Великобритания през септември се охлади до най-ниското ниво от близо три години насам, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени на Острова, без да се отчитат електричеството и газта, са се понижили с 2,2% на годишна база до най-ниското си ниво от ноември 2009 г. През август инфлацията достигна 2,5%.

Данните съвпадат с прогнозата на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg.

Следващия месец директорите на Английската централна банка (АЦБ) ще трябва да решат дали да продължат програмата си за изкупуване на облигации въпреки някои опасения за нарастващо инфлационно напрежение.

Въпреки че централната банка прогнозира, че инфлацията през следващата година ще остане под заложените 2%, нарастващите енергийни цени и студентски такси може да сложат край на инфлационното охлаждане.

„Спадът на инфлацията вероятно ще се окаже последен за известно време“, коментира Вики Редууд, икономист на Capital Economics Ltd. В Лондон. „Въпреки че предстоящото решение на Комитета за монетарна политика е трудно за прогнозиране, очакваме, че през следващите месеци вливането на ликвидност ще продължи“.

Настоящият кръг изкупуване на облигации приключва до седмици, така че на срещата на 7 и 8 ноември Комитетът за монетарна политика към АЦБ ще трябва да реши дали да разшири програмата си спрямо сегашните 375 млрд. британски лири.

Стенограмата от срещата на АЦБ през октомври ще бъде публикувана утре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
noker.bg
преди 11 години
Великобритания е част от Европейския съюз. Нормално е да следва тенденцията на ниска инфлация в Еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още