IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в еврозоната отчете първи ръст от 8 месеца

ЕК регистрира подобрение и на бизнес климата във валутния съюз

13:06 | 29.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Икономическото доверие в еврозоната отчете първи ръст от 8 месеца

Икономическото доверие в еврозоната през ноември се подобрява за първи път от осем месеца насам, показват данни на Европейската комисия, цитирани от Ройтерс.

Брюксел отчете, че икономическото доверие е нараснало с 1,4 пункта до 85,7 пункта, с което се слага точка на осемте поредни месеца на спад.

Отчита се подобрение и на бизнес климата в европейския валутен блок. Показателят на Еврокомисията се е повишил с 0,42 пункта до -1,19 пункта, като са регистрирани по-високи очаквания както за поръчките, така и за промишленото производство.

Въпреки това обаче резултатите от проучването в индустриалния сектор показват, че очакванията са за спад на реалните инвестиции с 1% през 2013 г. спрямо настоящата година. Това хвърля сянка на съмнение върху оптимизма на европейските политици, че еврозоната ще се върне към растеж догодина.

През третото тримесечие еврозоната изпадна в рецесия за втори път от 2009 г. Еврокомисията очаква догодина тя да бъде преодоляна и да има скромен икономически растеж, което обаче не съвпада с прогнозите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и други международни организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още