IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското индустриално производство нарасна по-слабо от очакваното

Последните три месеца на миналата година вероятно са били най-слабите за германската икономика от първото тримесечие на 2009 г., отбелязва анализатор

15:50 | 09.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германското индустриално производство нарасна по слабо от очакваното през ноември, след като рецесията в еврозоната остави своя отпечатък върху най-голямата европейска икономика, съобщава Bloomberg.

Производството се е повишило с 0,2% спрямо октомври, когато изгуби ревизираните 2%, съобщава германското икономическо министерство. Това е първият ръст за последните 4 месеца. Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозираха експанзия от 1%. На годишна база производствто се е свило с 2,9%.

Bundesbank прогнозира, че германската икономика ще изпадне в стагнация през първото тримесечие на годината след спада в края на миналата година. Миналия месец банката понижи прогнозата си за растежа в Германия през 2013 г. до 0,4% от 1,6%. Въпреки това наблюдаваме все повече признаци за скорошно възстановяване. 

През декември доверието сред германските предприемачи и инвеститори се е повишило повече, отколкото икономистите очакваха, докато доверието в еврозоната – основният търговски партньор на страната – е нараснало до най-високото си ниво от юли.

„Последните три месеца на миналата година вероятно са били най-слабите за германската икономика от първото тримесечие на 2009 г.“, казва Карстен Бжески, главен икономист на ING Group в Брюксел.

„Ако погледнем напред обаче, укрепването на външното търсене и устойчивите фундаменти на германската икономика вероятно ще изведат страната от стагнацията още през първата половина на годината“, допълва той.

„Индустриалното производство в Германия се е стабилизирало след слабия старт през последното тримесечие на 2012 г.“, се посочва в доклада на министерството.

Въпреки че производствто през четвъртото тримесечие остава под нивата от третото тримесечие, „раздвижването при поръчките и лекият ръст на индексите на доверието говорят за една по-добра перспектива пред производството през новата година“, се посочва още в документа.

Bayerische Motoren Werke AG (BMW) – най-големият в света производител на луксозни автомобили – обяви на 7 декември, че очаква по-силни продажби и печалба през 2013 г. поради нарастващото търсене в САЩ и Китай.

Износът и фабричните поръчки се свиха повече от очакваното през ноември поради по-слабото външно търсене, разкрива изследване, публикувано вчера.

През новата година икономическите условия ще бъдат по-тежки, отколкото през 2012 г., заяви германският канцлер Ангела Меркел в обръщение на 31 декември. Тя предупреди, че европейската дългова криза „далеч не е приключила“, въпреки че е постигнат прогрес и „реформите, за които сме се договорили започват да дават плод“.

„Има надежда, че германската икономика ще започне да расте в началото на 2013 г. след резкия спад през четвъртото тримесечие на 2012 г.“, казва Улрике Рандорф, икономист на Commerzbank AG във Франкфурт. „Данните за поръчките през последните месеци и бизнес доверието предполагат, че търсенето в Германия се стабилизира“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още