IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: ЕЦБ е много далеч от изтеглянето на стимулите

До момента дори не сме мислили по въпроса, заяви ръководителят на институцията

14:37 | 28.02.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Драги: ЕЦБ е много далеч от изтеглянето на стимулите

Европейската централна банка не възнамерява да прекратява кризисните мерки, с които се правят опити за подпомагане на икономиката на еврозоната. Това е заявил ръководителят на институцията Марио Драги днес, пише Ройтерс.

„Нашата монетарна политика продължава да бъде експанзионистична“, е отговорил Драги на въпрос за намеренията на банката след изказване в Германия. „Далеч сме от обмисляне на изход“, добавя италианецът.

Изказването на Драги отново върна еврото под 1,31 EUR/USD, след като по-рано през деня единната валута мина над това ниво.

Според Марио Драги балансът на ЕЦБ би могъл да се свие по естествен начин. Това ще стане когато банките започнат да връщат кредитит, които не са им необходими. През последните месеци ръководството на банката получава критики, защото балансът на институцията е разширен до над 3 трлн. евро.

На доброволна база вече има банки, които връщат дългосрочните кредити, взети от ЕЦБ. Институцията раздаде тригодишни кредити с 1% лихва в края на 2011 и началото на 2012 година.

В допълнение на това основният лихвен процент е 0,75 на сто, а има и неограничена програма за изкупуване на облигации от държави, поискали спасителна помощ.

В изказването си Драги посочва, че финансовите пазари в еврозоната все още не функционират добре, като в много държави бизнесът и домакинствата имат трудности в получаването на кредити.

„Докато пазарът на държавен дълг се подобрява, но банковото кредитиране е много фрагментирано в различните части на еврозоната. В някои държави е трудно да се получи кредит. Ползите от болезнените ни действия все още не се материализират“, обяснява Драги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
Toва е правилното решение. НО:Докато конците се дърпат от престъпниците от ФЕД и душеприказчиците им от корпоративния кръжец, който дърпа конците на Меркел - това за съжаление няма да се случи.Всъщност колебание няма - ЕЗ Е в рецесия и няма шанс да тръгне към растеж с бюджетни рестикции и 13% обща безработица. Но здравият разум е едно, а еврейската алчност - друго....И не първото управлява Уол Стройт и ЕЦБ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Няма как да има разстеж е Европа с демографски срив, високи данъци и все повече регулации. Европа е обречена да гасне бавно и полека, освен ако горните 3 фактора не изчезнат. Иначе Драхито може да си печата колкото си иска, разстеж няма да има, само инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
lyusien
преди 11 години
Мистер Драги - намали лихвите на 0.50 и дай знак че ще отидеш дори на 0 лихва Инфлацията е ниска Е С е на кота нула и се колебае между разтеж и рецесия Сега е момента и ясно трябва да покажеш че Е Ц Б е твърдо зад растеж Растежа е спасението на Европа Това е огромен пазар иновации образовано богато население Нужно е само решителност - от отделните правителства до Е Ц Б и Европейската комисия GO AHEAD
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още