IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мексико неочаквано понижи основния лихвен процент

Понижението с 0,5 процентни пункта е еднократно и не слага начало на цикъл на разхлабване на монетарната политика, подчертават от централната банка на страната

22:23 | 08.03.13 г.
Мексико неочаквано понижи основния лихвен процент

Централната банка на Мексико неочаквано намали основния лихвен процент в страната, като това е първото му понижаване от юли 2009 г., съобщи MarketWatch.

Понижението с половин процентен пункт до 4% „е било осъществено като потвърждение на дългосрочните постижения в контрола върху инфлацията“, пише в бележка до клиенти Марко Овиедо, главен икономист за Мексико в британската банка Barclays.

По думите му от централната банка „бяха категорични, че става въпрос за еднократно понижение“, което не слага начало на цикъл на разхлабване на монетарната политика.

Целта на мексиканската централна банка за инфлацията в страната е 3% плюс/минус един процентен пункт. През януари потребителските цени продължиха да забавят ръст, достигайки 15-месечно дъно от 3,25%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още