IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието на германския бизнес продължи да се понижава през април

Индексът за бизнес климата на института Ifo намаля до 104,4 пункта от 106,7 пункта през март, а след публикуването на данните еврото поевтиня с половин цент

12:49 | 24.04.13 г.
Доверието на германския бизнес продължи да се понижава през април

Доверието на германския бизнес се понижава за втори пореден месец през април, след като студената зима затрудни възстановяването на най-голямата европейска икономика, съобщи Bloomberg.

От базирания в Мюнхен институт Ifo обявиха, че съставяният от тях индекс на бизнес климата, базиран върху резултатите от проучване сред 7 000 мениджъри, се е понижил до 104,4 пункта от 106,7 пункта през март. Икономисти, анкетирани от Bloomber, бяха прогнозирали спад до 106,2 пункта.

Подиндексът за индустриалното производство се сви след най-студения март за последните 25 години, натежавайки върху икономическия растеж и увеличавайки риска икономиката да е изпаднала в рецесия през първото тримесечие, след като през последните 3 месеца на 2012 г. се сви с 0,6%.

„Все още очакваме добро възстановяване през първото тримесечие, макар че остава голяма въпросителна за времето“, заяви Анатолий Аненков, главен икономист в лондонския филиал на френската банка Societe Generale SA. „Временният шок в доверието от италианските избори и спасителната помощ за Кипър би трябвало скоро да изчезне от индикаторите за доверието“, добави той.

Подиндексът за оценката на компаниите за настоящите условия се е понижил до 107,2 пункта от 109,9 пункта, докато този за очакванията е паднал до 101,6 пункта от 103,6 пункта.

След публикуването на данните общата европейска валута поевтиня с половин цент спрямо щатския долар и вече се разменя при 1,2968 долара за евро.

Доверието на германските инвеститори, измервано от ZEW, се понижи повече от предвижданото през април, след като политическите вълнения в периферията на еврозоната застрашиха икономическото възстановяване, припомнят от Bloomberg. Показателят за германското производство, базиран на проучване за бизнес активността, намаля до 47,9 пункта от 49 пункта през март, докато съвкупният индикатор за производството и услугите в еврозоната се сви за 15-ти пореден месец.

Много германски компании компенсират спада на продажбите в Европа чрез износ за по-бързо разширяващите се пазари, като например азиатските и американския. Признаците за икономическо забавяне в Китай обаче нарастват, като предварителните данни за производствената активност в частния сектор, проучвана от британската банка HSBC Holdings Plc и базирания в Лондон институт  Markit, показаха забавяне на разширяването до 50,5 пункта през април от 51,6 пункта през март.

„Световният икономически растеж изглежда губи известно темпо при навлизането във второто тримесечие“, заяви Ник Кунис, ръководител на отдела за макроикономически проучвания в холандската банка  ABN Amro Bank NV. За Европа „очакваме да се оформи мъчително бавно възстановяване през втората половина на годината, след като световният ръст набере инерция и започне облекчаване на фискалната консолидация“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още