IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието в икономиките от еврозоната нарасна повече от очакванията

Повишеното доверие в промишлеността се дължи на много по-положителна оценка за настоящото ниво на поръчките

17:34 | 30.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Европейската комисия подобри очакванията си за въстановяването на икономиките от еврозоната.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Европейската комисия подобри очакванията си за въстановяването на икономиките от еврозоната. Снимка: Ройтерс

Доверието във възстановяването на икономиките от еврозоната нарасна повече от очакванията през май, което е лъч на надежда за развитието на страните до края на годината, пише Ройтерс.

Според данните на Европейската комисия (ЕК) икономическото доверие в 17-те страни, използващи единната европейска валута, се е покачило с 0,8 пункта до 89,4 пункта, докато експертите, анкетирани от Ройтерс, очакваха увеличение до 89 пункта.

Доверието се покачва и в петте най-големи икономики в еврозоната – Германия, Франция, Италия, Испания и Холандия, като покачване на индикатора е отбелязано във всички сектори с изключение на строителството.

Очакванията на Комисията са растежа на икономическото доверие в най-голямата икономика в рамките на Евросъюза – Германия,  да се ускори през второто тримесечие на тази година, отбелязвайки ръст от 0,6 пункта, докато изпаднала в рецесия Франция ще отбележи повишение с 0,9 пункта.

Европейската централна банка (ЕЦБ) намали основния си лихвен процент през този месец до рекордно ниско ниво с аргумента, че еврозоната е по-стабилна към момента, отколкото преди година, но подчерта, че икономическите условия остават деликатни и правителствата трябва да продължат с провеждането на реформи.

По-рано този месец президентът на ЕЦБ Марио Драги отбеляза още, че централната банка на Европа е готова да намали допълнително лихвения процент, ако икономическите перспективи през Евросъюза се влошат още повече.

Повишеното доверие в промишлеността се дължи на много по-положителна оценка за настоящото ниво на поръчките, отбелязват още от ЕК.

Композитният индикатор на ЕК за бизнес цикъла в еврозоната също се покачи през май с повече от очакваното – 0,28 пункта до минус 0,76 пункта, докато оценката на анкетираните от Ройтерс експерти бе за ниво от  минус 0,87 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още