IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското доверие в Германия достигна нов шестгодишен връх

Частното потребление, което съставлява повече от половината от германския БВП, ще нарасне с около 1% през тази година, прогнозират от GfK

10:54 | 30.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Потребителското доверие в Германия достигна нов шестгодишен връх

Добрите перспективи пред заетостта и умерената инфлация изтласкаха потребителското доверие в Германия до нов шестгодишен връх, съобщиха от GfK, цитирани от MarketWatch.

Данните са допълнителна индикация, че частното потребление ще е основният двигател на растежа на най-голямата икономика в Европа, отбелязва изданието.

Индексът за месец август се е повишил за седми пореден месец до 7 пункта от 6,8 през юли. Икономисти очакваха ръстът да е до 6,9 пункта.

От института прогнозират, че частното потребление, което съставлява повече от половината от германския брутен вътрешен продукт (БВП), ще нарасне с около 1% през тази година след корекция с инфлацията, въпреки забавянето на износа и на инвестициите на бизнеса.

Очакванията на германските домакинства за доходите им са нараснали през юли до най-високо ниво от над 2 години, сочат още данните на Gfk. Повечето потребители в страната смятат, че в момента е приемливо да правят по-мащабни покупки на фона на рекордно ниските лихви.

Анкетираните от института потребители са изразили и умерена увереност в икономическия растеж през тази година. Перспективите пред германската икономика продължават да се подобряват, макар че възстановяването се очаква да продължи да е неравномерно, подчертават от института.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още