IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчките в германското производство с най-силен ръст от 8 месеца

На месечна база увеличението е с 3,8%, но при средствата за производство, поръчани от еврозоната, е отчетен скок от 20,2%

15:34 | 06.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Поръчките в германското производство с най-силен ръст от 8 месеца

Фабричните поръчки в Германия нараснаха през юни с 3,8% на месечна база след корекция за инфлацията и сезонно изглаждане, като това е най-голямото им повишение от октомври 2012 г., съобщи Bloomberg, като се позова на данни на германското министерство на икономиката.

Положителният резултат дойде след 2 поредни месеца на спад, а данните за май дори бяха коригирани в посока на допълнително понижение до 0,6% на месечна база при предварително обявени 0,5%.

Анализатори, анкетирани от Bloomberg, очакваха ръст на поръчките от едва 1% през юни.

На годишна база обемът на поръчките, коригиран с броя работни дни, е нараснал с 4,3%, докато експертите предвиждаха увеличение с едва 0,3%.

По-силното търсене от Европа може да подкрепи ориентираните към износа германски производители, компенсирайки забавянето в Азия, смятат от Bloomberg. Европейските страни са поели 69% от германския износ през миналата година, докато 16% от доставките са заминали за Азия, сочат данни на германската Федерална статистическа служба.

„Най-лошото може би вече е зад гърба ни и макар че кредитирането и търсенето са слаби, подемът изглежда се очертава все по-ясно“ в еврозоната, заяви Алине Шуйлинг, икономист в ABN Amro Bank NV в Амстердам. „Германският производствен сектор би трябвало пръв да се облагодетелства от възстановяването в еврозоната, а търсенето оттам все още е по-важно от това от Азия“, добави тя.

Поръчките за луксозните стоки през юни са били по-силни от обикновено, подчертаха от министерството. „Поръчки над средните за скъпите стоки означават, че данните за юни преувеличават реалната икономическа динамика“, заяви Щефан Кипар, икономист в BayernLB в Мюнхен. „Като се има предвид видимото възходящо движение на индикаторите за доверието, все още може да се очаква икономическото възстановяване да продължи и през втората половина на годината“, добави той.

Поръчките за материали и потребителски стоки са намалели с по 0,2% на месечна база. Поръчките на средства за производство са скочили с 6,8% приз юни спрямо май, като особено силен тук е ръстът на поръчките от еврозоната – 20,2%. Това е и най-голямото увеличение на поръчки от региона от юни 2007 г. и отразява отчасти договорите, подписани през юни тази година на авиоизложението в Париж, изтъкнаха от германското министерство на икономиката.

„Отскокът при фабричните поръчки отразява възстановяването на търсенето за самолети и кораби“, заяви Улрике Рондорф, икономист във франкфуртския филиал на Commerzbank AG. „Ръстът в търсенето на средства за производство ще бъде рещаващ за втората половина на годината, тъй като би дал знак, че предприемачите са загърбили кризата“, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още