IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското бизнес доверие с трети пореден месец на растеж

Потребителското доверие в Италия пък достигна 16-месечен връх

15:35 | 25.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германското бизнес доверие с трети пореден месец на растеж

Бизнес доверието в Германия нарасна още през юли, отбелязвайки трети пореден месец на растеж, съобщава MarketWatch.

Изготвяният от германския Институт за икономически изследвания (Ifo) индекс нарасна до 106,2 пункта през юли в сравнение с 105,9 пункта през юни, нахвърляйки прогнозите на икономистите за минимален ръст до 106,0 пункта.

Повишаването на доверието в най-голямата икономика в еврозоната е положителна новина за валутния блок след минималното покачване на показателя през първото тримесечие. Очакванията са растящите потребителско и бизнес доверие да подкрепят ускоряването на икономическия растеж през втората половина на годината. Повечето икономисти прогнозират ръста на БВП на Германия за 2013 г. да достигне 0,5 на сто.

"Компаниите ще останат предпазливи в оптимизма си по отношение на бъдещите техни бизнес перспективи", каза Кай Карстенсен от Ifo в съобщение до пресата, описвайки германските икономически условия като "добри".

Потребителското доверие в Италия пък достигна най-високото си равнище от повече от година през юли, сочат оповестените в четвъртък официални данни.

Индексът на потребителското доверие в третата по големина икономика в еврозоната нарасна до 97,3 пункта през юли спрямо 95,8 пункта през юни, според данните на националния статистически институт Istat.

Увеличението през юли се дължи главно на покачването на доверието за по-широкия икономически климат, който се изкачи до 94,6 пункта в сравнение с 91,8 пункта през юни.

Мярката за доверието на италианците относно бъдещите им перспективи нарасна до 99,6 пункта от 99,4 пункта месец по-рано.

От Istat съобщиха също, очакванията за безработицата са се подобрили през месеца, като отражение на цялостното засилване на доверието в националната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още