IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчките за германското машиностроене намаляха и през юни

Главният икономист на браншовия съюз обаче е оптимист за втората половина на годината заради търсенето от Китай

14:00 | 01.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Поръчките за германското машиностроене намаляха и през юни

Важният германски машиностроителен сектор пое нов удар през юни, след като поръчките от страдащата еврозона се сринаха с 19% на годишна база, съобщиха от Браншовия съюз на германските машиностроители, цитирани от MarketWatch.

Данни на съюза показват, че общите поръчки за германското машиностроене са намалели с 5% през юни на годишна база и при елиминиране на ефектите от инфлацията.

С най-голяма „заслуга“ за неблагоприятния резултат е спадът в поръчките от чужбина, докато тези от страната намаляват с 4%.

Машиностроителният сектор във федералната република е затънал в „необичайно продължителна фаза на липса на значителен импулс за растеж“, заяви главният икономист на съюз Ралф Вихерс пред Dow Jones Newswires.

Вихерс обаче остава оптимист за втората половина на годината. „Китай остава нашият най-голям пазар и ние все още виждаме потенциал за растеж там. А краят на деиндустриализацията в САЩ носи нов импулс“, каза той. Китайските потребители търсят висококачествени продукти, докато бизнесът на пазара на стоки за масова употреба линее, обоснова се експертът.

Според него спадът на поръчките от страната е белег за „незадоволителната инвестиционна активност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още