IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в Испания отново се сви през юли

Дори ръстът на новите поръчки не насърчи фирмите да увеличат производството или персонала, посочва анализатор

11:37 | 01.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Производствената активност в Испания отново се сви през юли

Производствената активност в Испания отново е на територията на свиване през юли, след като бе достигнала границата между ръст и спада през предходния месец, стана ясно от публикувано проучване на базирания в Лондон институт Markit, цитирано от Ройтерс.

За агенцията това е признак, че за дългоочакваното икономическо възстановяване в иберийската държава може да е необходимо още известно време.

Индексът на бизнес активността в компаниите от производствения сектор в Испания, изчисляван от Markit, се е понижил до 49,8 пункта през миналия месец от 50,0 пункта през юни. Ако бъде изключен последният резултат, индексът остава на територията на свиване от април 2011 г.

„Макар че новите поръчки нараснаха за втори пореден месец, това все още не бе достатъчно, за да насърчи фирмите да увеличат производството или да наемат нов персонал през юли“, заяви икономистът в института Ендрю Харкър. „Както изглежда, това отразява липсата на увереност сред фирмите, че последното подобрение при търсенето ще се окаже устойчиво, както и зависимостта им от външните пазари за осигуряване на растеж“, добави той.

Испанската икономика се е свила за осмо поредно тримесечие през периода април-юни, показаха предварителните данни, макар че спадът на брутния вътрешен продукт на тримесечна база само с 0,1% даде възможност на правителството на страната да твърди, че рецесията е почти преодоляна.

Производственият сектор осигурява едва 12% от БВП на Испания. Предвид запазващата се слабост на вътрешното търсене на фона на огромната безработица, която през второто тримесечие падна до 26,3%, мнозина икономисти очакват испанската икономика да остане в рецесия до следващата година.

Подиндексът за безработицата се е понижил до 47,8 пункта през юли от 48,9 пункта през предходния месец, посочват от Markit. Той отбелязва 33-ти пореден месец на съкращаване на работни места в производството, а от август 2007 г. е регистрирана само една негова стойност над 50,0 пункта, разделящи свиването от разширяването на пазара на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още