IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производственият сектор в Китай засили опасенията за икономиката

Официалният индекс на активността в сектора е нараснал леко през юли, но се разминава с оценките на HSBC, които проучват нагласите и на дребния бизнес

09:53 | 01.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Производственият сектор в Китай засили опасенията за икономиката

Данните за производствения сектор в Китай очертаха смесена картина и засилиха опасенията за забавяне на икономиката. Официалният индекс за производствената активност, изчисляван от правителството, е нараснал леко до 50,3 пункта през юли спрямо 50,1 пункта през юни, съобщава ВВС.

Икономисти очакваха официалният индекс да се понижи под ключовата граница от 50 пункта, която определя растежа и свиването на активността в производството.

Пекин обаче включва в редовната си месецна анкета само големите фирми от производствения сектор. Същевременно индексът на HSBC, който се изчислява на базата на по-широка анкета с участието и на по-дребния бизнес, се е понижил до 47,7 пункта през юли от 48,2 пункта.

Ниво на индекса под 50 пункта индикира свиване на активността в сектора, а измерителят на HSBC е под ключовата граница вече трети пореден месец.

Производственият сектор и износът са основните двигатели на икономиката на Китай. Заради забавянето на икономиката в световен мащаб и свитото търсене растежът им също се забавя, което поставя под въпрос изпълнението на правителствените цели за икономическия растеж.

Същевременно управляващите в Пекин се затрудняват с насърчаването на вътрешното потребление и то не успява да компенсира спадовете при експорта.

Междуременно разходите за труд в Китай продължават да растат, което принуди някои компании да се изнесът към държави като Бангладеш и Камбоджа, където производството излиза по-евтино.

Заради опасенията за растежа правителството предприе нови мерки за стимулирането му. Миналата седмица например Пекин обяви, че малкият и среден бизнес с месечни продажби под 20 хил. юана (около 3 200 долара) няма да плаща ДДС и данък върху оборота, считано от 1 август. Според кабинета от мерките ще се възползват около 6 млн. малки компании.

От Пекин съобщиха също така, че смятат да опростят митническите процедури и да намалят оперативните такси, което би насърчило износа на малките и средни предприятия. Властите в Китай планират също така да „отворят“ напълно жп строителството с цел засилване на конкуренцията в сектора.

Същевременно Пекин се опитва да разсее песимистичните очаквания за икономическия растеж. Наскоро властите потвърдиха очакванията си за ръста на брутния вътрешен продукт през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още