IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в САЩ нарасна над очакванията през юни

Благоприятният резултат се дължи на набраната инерция в промишленото производство и по-специално в автомобилния и машинния сектор

18:19 | 16.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Производството в американските заводи, мини и комунални компании е нараснало през юни&nbsp;с 0,3%. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Производството в американските заводи, мини и комунални компании е нараснало през юни с 0,3%. Снимка: Ройтерс

Американското индустриално производство е нараснало малко над очакванията през юни, след като промишленото производство набра инерция, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на Федералния резерв на САЩ.

Според агенцията това е желан сигнал за икономика, която вероятно е забавила рязко темпото си на разширяване през второто тримесечие.

Производството в американските заводи, мини и комунални компании е нараснало с 0,3% на месечна база през юни, след като през предходния месец не бе отчело промяна спрямо април. Това е и най-доброто темпо на ръст от февруари насам.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха през миналия месец да бъде отчетен ръст от 0,2%.

За цялото второ тримесечие индустриалното производство е нараснало с 0,6% на годишна база.

Промишленото производство, което представлява 75% от индустриалното в САЩ, се е повишило също с 0,3% през юни, надхвърляйки предварителните прогнози за увеличение от 0,1%, като данните за май бяха коригирани в посока на ускоряване на ръста до 0,2%.

Промишлеността бе подкрепена от увеличаването на продукцията на моторните превозни средства и частите за тях с 1,3% и от нарасналото с 1,5% производство на машини, където през април бе отчетен спад от 0,7%.

Добивът в мините е скочил с 0,8%, но при комуналните услуги се отчита свиване с 0,1% макар и след спад от 2,8% през май, като поредните месеци на понижение нараснаха до 3.

Според Bloomberg намаляването на запасите и нарасналите продажби на автомобили са успели да компенсират по-слабите пазари зад граница и ефекта от сериозното съкращаване на разходите във федералния бюджет на САЩ.

„Очакваме активността да се повиши през втората половина на годината“, заяви Ричард Мууди, главен икономист в базираната в  в Бирмингам, щата Алабама, Regions Financial Corp. „Ръстът не се очертава твърде бърз, но най-малкото ще е по-добър от този, на който станахме свидетели през последните 2 или 3 месеца“, добави той.

Капацитетът на използване на ресурсите е нараснал с едва 0,1 процентни пункта до 77,8%, оставайки с 2,4 процентни пункта под дългосрочната си средна стойност, изчислявана за последните 40 години. Очакванията на анализаторите бяха за ръст до 77,7% от предварително обявените за май и коригирани до посочената стойност 77,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още