IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад на индустриалното производство в еврозоната през май

Слабото вътрешно търсене и пониженият износ тласкат икономиката на валутния блок към седмо поредно тримесечие на свиване

13:45 | 12.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Спад на индустриалното производство в еврозоната през май

Индустриалното производство в 17-те страни от еврозоната се е понижило през май. Спадът през петия месец на годината е поредният знак, че най-дългата рецесия в историята на валутния блок продължава, насочвайки се към седмото си поредно тримесечие.

Европейската статистическа агенция Евростат обяви в петък, че индустриалното производство в 17-те страни е намаляло с 0,3% в сравнение с месец април и с 1,3% спрямо май 2012 г. За сравнение, анкетираните от The Wall Street Journal икономисти очакваха спад от 0,2% на месечна и от 1,4 на сто на годишна база. В ЕС като цяло продукцията намалява с 0,6% спрямо април и с 1,6% в сравнение с май 2012 г.

Икономиката на еврозоната се сви за шесто поредно тримесечие през първите три месеца на 2013 г. Данните на Евростат за брутния вътрешен продукт на валутния блок през второто тримесечие няма да бъдат публикувани до средата на август, но бизнес наблюденията и другите икономически данни показват, че икономиката най-вероятно отново ще отбележи понижение в периода април-юни.

Във вторник Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че очаква икономиката на валутния съюз да се свие с 0,6% през тази година преди да отбележи скок с 0,9 на сто през 2014 г. Ден по-рано пък Фондът призова Европейската централна банка да намали още основните си лихвени проценти и да използва и други инструменти за стимулиране на кредитирането.

Спадът в индустриалното производство през май е породен както от слабото вътрешно търсене, така и от понижения износ. Резки отстъпления се наблюдават при производството, както на дълготрайните потребителски стоки, така и при капиталовите.

Понижения са отчетени в големи части от валутната зона, в това число, както в двете най-големи икономики в съюза – Германия и Франция, така и в обхванатите от дългови проблеми Испания и Гърция. Въпреки това рязко нарастване на промишленото производство се наблюдава в Португалия, а по-умерено – в Италия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още