IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната се разшири за пръв път от 18 месеца

Еврозоната е ставала свидетел на лъжливи сигнали и преди, но от доверието и изпреварващите индикатори сега лъха поне малко оптимизъм, коментира икономист

13:36 | 05.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Бизнес активността в еврозоната се разшири за пръв път от 18 месеца

Бизнес активността в еврозоната се е разширил за пръв път от 18 месеца през юли, макар и съвсем слабо, сочи изследване на базирания в Лондон институт Markit, цитирано от Ройтерс. Макар че новите поръчки през миналия месец отново са намалели, темпото на спад е най-слабото от август 2011 г. досега.

Индексът на бизнес активността в еврозоната, изчисляван от Markit, е нараснал до 50,5 пункта през юли от 48,7 пункта през предходния месец, надхвърляйки границата от 50,0 пункта, която разделя разширяването на активността от нейното свиване, за пръв път от януари 2012 г. Окончателният резултат бе коригиран минимално в посока на повишение спрямо предварително обявените 50,4 пункта.

От Ройтерс разглеждат данните като признак, че икономиката на региона започва бавно да се стабилизира. Като цяло изследването предполага, че икономиката на еврозоната започва да излиза от рецесията, макар че здравословният растеж все още изглежда като далечна перспектива.

Оптимизмът за следващите 12 месеца нарасна до най-високото си ниво от март 2012 г., след като показателят за бизнес активността бе подкрепен от поредица от по-оптимистични индикатори за доверието през миналата седмица както сред инвеститорите, така и сред потребителите. Потребителският дух в еврозоната през юли достигна най-високото си ниво от почти 2 години, а икономическото доверие изкачи 16-месечен връх.

„Еврозоната е ставала свидетел на лъжливи сигнали и преди, но подобрението в доверието и изпреварващите индикатори дават основание за поне малко оптимизъм за перспективата в близко бъдеще“, заяви Роб Добсън, старши икономист в Markit. „Истинските искри, които - да се надяваме – ще подклаждат възстановяването, са в увеличаващите се признаци за стабилизиране на вътрешните пазари. Това не само подпомага производителите, но и връща сектора на услугите към ръба на възстановяването“, добави той.

През юли бизнес активността в Германия се е върнала към доскорошните си нива, докато спадът в следващите 3 най-големи икономики в еврозоната – Франция, Испания и Италия – се е забавил.

Подиндексът за работните места в региона е нараснал до 48,6 пункта през юли от 47,4 пункта през предходния месец, сигнализирайки за забавящо се темпо на съкращенията на работни места. Нивото на безработица във валутния съюз пък се понижи до 12,1% през юни от 12,2% през май, макар над 19 млн. души все още да нямат работа, а безработицата в Гърция и Испания да е изключително висока.

„Пазарът на труда остава основен източник на тревога в еврозоната, тъй като увеличаващата се безработица нанася удар по ръста и повишава политическото и общественото напрежение. Но дори и там има някои добри новини, като темпото на съкращаване на служители се е забавило до 16-месечно дъно“, подчерта Добсън.

Бизнес активността в сектора на услугите се е подобрила до 49,8 пункта през миналия месец от 48,3 пункта през юни, макар да остава на територията на свиване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още