IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският сектор на услугите стабилизира темпото на ръст

Индексът на HSBC за активността в сектора остава без промяна през юли, докато официалната статистика отчита леко ускоряване на ръста

10:32 | 05.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Китайският сектор на услугите стабилизира темпото на ръст

Китайският сектор на услугите се е разширил слабо през юли, сочи изследване на британската банка HSBC, цитирано от BBC.

За агенцията това е признак, че ръстът в сектора се стабилизира. Секторът на услугите е с дял от близо 43% в китайската икономика.

Индексът на бизнес активността извън производствения сектор в Китай, изчисляван от HSBC, е останал без промяна през юли на ниво от 51,3 пункта. Показател над 50 пункта сочи разширение на активността.

Данните се появяват на фона на опасенията, че темпото на икономически растеж във втората по големина икономика в света може да се забави още през следващите месеци, след като това вече се случи в две поредни тримесечия.

„Китайският сектор на услугите се стабилизира на относително ниско ниво на ръст“, заяви Цю Хунбин, икономист в HSBC.

От британската банка отбелязаха, че новите поръчки са се оттласнали от 20-месечното дъно, но предупредиха, че маржът на печалба в сектора остава свит.

„Без устойчиво подобрение на търсенето ръстът в сектора на услугите вероятно ще остане слаб, оказвайки натиск върху ръста на заетостта“, добавят от кредитната институция.

Проучване на официалните китайски институции, публикувано през уикенда, показа, че ръстът извън производствения сектор се е ускорил през юли. Данните на китайското Национално статистическо бюро сочат, че индексът на бизнес активността в сектора е нараснал до 54,1 пункта през миналия месец от 53,9 пункта през предходния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още