IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай разкри нови мерки за подкрепа на растежа

Пекин премахва ДДС и данъка върху оборота за малкия бизнес, а пазарът на жп инфраструктура ще бъде отворен за частни играчи

11:34 | 25.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай разкри нови мерки за подкрепа на растежа

Китай оповести серия от мерки за подкрепа на растежам, показвайки загриженост за забавянето на икономиката, съобщава ВВС. Мерките включват данъчни облекчения за малкия бизнес, намалени такси за износителите и стартирането на жп проекти.

През второто тримесечие растежът в Китай се понижи до 7,5% от 7,7% през първото, като има опасения, че спадът ще продължи. Растежът бе засегнат от по-слабото търсене за местния износ от САЩ и Европа. Оказа се трудно спадът в експорта да бъде компенсиран от вътрешното потребление.

„Икономиката все още се движи с добри темпове“, заявиха обаче от правителвтвото. „Оттук насетне трябва да позволим на преструктирирането и реформите да изиграят своята роля за стабилизирането на растежа.“

Пекин обяви, че ще отмени ДДС и данъка върху оборота за малкия бизнес с продажби за по-малко от 20 хил. юана (3257 долара) месечно. От кабинета смятят, че мярката ще облагодетелства над 6 млн. малки предприятия и ще подкрепи заетостта и доходите на милиони хора.

Ще бъдат предприети мерки и за подобряване на митническите процедури, ще се съкрятат оперативни такси и ще се улесни експортът на малките и средни предприятия.

„Макар че не прибягва до масирани икономически стимули или до разхлабване на кредитирането, както в миналото, правителството следи за най-засегнатите от забавянето на растежа", коментира икономистът от Mizuho Bank Вишну Варатан.

Правителството обяви също така, че ще отвори напълно пазара за изграждане на жп инфраструктура, за да осигури допълнително развитие на сектора чрез насърчаване на частните предприемачи.

Според агенция Синхуа частните играчи ще могат да притежават и управляват междуградски и общински линии. Първоначалното финансиране ще дойде от държавен фонд, ще бъдат емитирани и облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още