IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в еврозоната се върна към растеж

Изглежда все по-вероятно икономиката на еврозоната скоро да излезе от рецесията, коментира икономист

12:07 | 01.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Производствената активност в еврозоната се върна към растеж

Активността в производствения сектор в еврозоната се е разширила повече от очакваното през юли след две години на спад, предаде Bloomberg.

Индексът на Markit Economics, който отразява нагласите на мениджърите в производствения сектор, се е повишил до 50,3 пункта от 48,8 пункта през юни и първоначална оценка 50,1 пункта. Измерителят за първи път от юли 2011 г. преминава ключовата граница от 50 пункта, която индикира растеж.

Очаква се европейската икономика да се върне към растеж през това тримесечие, след като доверието на бизнеса и на потребителите в еврозоната нарасна до 15-месечен максимум през миналия месец, а използваният капацитет на производствените мощности достигна най-високо ниво от повече от година.

„Изглежда все по-вероятно икономиката на еврозоната скоро да излезе от рецесията“, коментира пред информационната агенция Мартин ван Влийт, старши икономист за еврозоната в ING Groep NV в Амстердам.

„Въпреки това обаче заради мерките за икономии, високата и все още растяща безработица, а в някои случаи – отслабващият пазар на жилища и затегнатите условия за кредитиране, потребителите и бизнесът в еврозоната имат достатъчно причини да бъдат внимателни“, допълва анализаторът.

Икономисти, анкетирани от агенцията, прогнозират, че през второто тримесечие икономическият растеж в еврозоната е останал без промяна. Очакванията са, че брутният вътрешен продукт на държавите от паричния съюз в Европа ще се върне към растеж през третото тримесечие.

Същевременно Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че през тази година икономиката на еврозоната ще се свие с 0,6 на сто.

Очаква се днес Европейската централна банка (ЕЦБ) да остави без промяна основната лихва на рекордно ниското ниво от 0,5%.

Markit съобщи също така, че секторът на услугите в еврозоната също продължава да се възстановява, макар и още да не се разширява. Индексът, който отразява активността в сектора, е нараснал до 49,6 пункта през юли от 48,3 пункта през юни, като остава под границата от 50-те пункта, която маркира растежа.

Общият индекс за производството и сектора на услугите в еврозоната обаче е нараснал до 50,4 пункта, което е най-високо ниво от 18 месеца. Окончателните данни за индекса за сектора на услугите, както и за общия индекс (производство и услуги) ще бъдат обявени на 5-ти август, уточняват от института.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още