IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските власти са уверени в достигането на 7,5-процентовия ръст на БВП

Ще създадем дългосрочен механизъм за здравословното развитие на пазара на недвижими имоти, отбеляза представител на правителството

09:38 | 31.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайските власти са уверени в достигането на 7,5-процентовия ръст на БВП

Китайските власти са уверени, че втората по сила икономика в света ще постигне растеж близък до официално заложената цел от 7,5%, подпомогнат от постоянното нарастване на инвестициите, предава MarketWatch.

"Търсенето на инвестиции остава силно, тъй като правителството насърчава индустриализацията и урбанизацията", заяви в сряда Сю Шаошъ, ръководител на Националната комисия за развитие и реформи, в официално изявление на уебсайта на ведомството.

"Уверени сме, че имаме условията и възможността за достигане на заложения годишен растеж от около 7,5%", отбеляза той. "Трябва обаче да работим много усилено в тази насока", допълни още Сю Шаошъ.

Правителственият представител отбеляза също, че Китай ще насърчава постоянното нарастване на инвестициите в недвижими имоти – един от основните стълбове на икономиката, който също бе поставен под силен контрол, поради множеството спекулативни действия. "Властите ще създадат дългосрочен механизъм за здравословното развитие на пазара на недвижими имоти", отбеляза ръководителят на Националната комисия за развитие и реформи.

По думите му Китай ще продължи усилията си за реформиране както на данъчната политика, така и на т.нар. "хукоу" система, която ограничава движението на жителите на селските райони към градовете на страната. Икономисти твърдят, че по-бързата урбанизация изисква разхлабване на строгата система за жилищна регистрация.

Инвестициите в дълготрайни активи в непроизводствени селските райони на Китай нараснаха с 20,1% през първата половина на 2013 г. в сравнение със същия период на предходната година, сочат официални данни.

Ръстът на БВП на втората по сила икономика в света се смъкна до 7,5 на сто през второто тримесечие, докато през първите три месеца на годината бе 7,7%. Понижението на растежа породи множество дебати за това дали правителството трябва да се намеси по-агресивно със значителни мерки за стимулиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още