IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Урбанизацията може да подкрепи растежа в Китай

Мерките за насърчаване установяването на 260 млн. работници-мигранти в градовете ще имат положителен ефект върху потреблението

17:58 | 29.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Урбанизацията може да подкрепи растежа в Китай

Урбанизацията има огромен потенциал да насърчи растежа на Китай, смятат икономисти от HSBC, цитирани от CNBC. Според икономистите Пекин все още има възможност да омекоти забавянето на растежа със стимули.

Мерките, с които да се насърчи установяването на 260 млн. работници-мигранти в градовете може да ги накара да засилят разходите си, като потреблението на свой ред ще допринесе за растежа.

„Възможността за достъп до по-големи доходи би привлякла повече фермери към градовете. Очакваме още 100 млн. души да напуснат селата си и да се преместят в градовете през следващото десетилетие, което ще представлява нов източник на устойчив растеж що се отнася до продуктивността на труда и икономиката“, коментират експертите.

Нивото на урбанизация в Китай – делът на населението на градските райони, е нараснало до 52% през последните години от 20% през 80-те години на миналия век. Реалното ниво обаче едва ли надхвърля 35% заради работниците-мигранти от селските райони, които все още не са се установили трайно в градските райони.

Според анализатори плановете за урбанизацията на Пекин са ключът към установяването на тези около 260 млн. души в градовете. Според HSBC има няколко стъпки, които е важно да се предприемат във връзка с урбанизацията. Първата е реформата на системата за регистрация на домакинствата, която да премахне дискриминацията спрямо работниците-мигранти. Поземлената реформа също се счита за ключова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още