IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Индонезия повиши лихвите в подкрепа на рупията

На фона на покачващата се инфлация и масовите разпродажби на фондовата борса в азиатската страна основната лихва вече е 7%

13:54 | 29.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Индонезийската рупия се обезценява непрекъснато и достигна четиригодишно дъно. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Индонезийската рупия се обезценява непрекъснато и достигна четиригодишно дъно. Снимка: Ройтерс

Централната банка на Индонезия повиши основния лихвен процент с 50 базисни пункта до 7%, предава CNBC. Тя предприе този ход, за да осигури подкрепа за обезценяващата се рупия и за икономиката на страната. В момента Индонезия се бори с високата инфлация и масираните разпродажби на фондовата борса.

Централната банка вдигна и лихвения процент по овърнайт депозитите, т.нар. FASBI, с 50 базисни пункта до 5,25%, както и лихвения процент по междубанковите кредити с 25 базисни пункта до 7%.

На срещата на Борда на директорите на централната банка, състояла се на 15 август, ръководните органи оставиха лихвите без промяна. Следващата им среща още не е насрочена, но едва ли ще се проведе преди 12 септември. Едно е сигурно обаче - през последната седмица обезценяването на рупията и поевтиняването на акциите на местните компании се ускориха.

През юни и юли Централната банка на Индонезия повиши с общо 75 базисни точки основната лихва, което я изстреля до 6,5%. Банката бе принудена да повиши още лихвата, защото рупията се обезценява непрекъснато и достигна четиригодишно дъно, превръщайки се във втората най-бързо обезценяваща се валута след индийската рупия.

Доверието на инвеститорите към индонезийската валута е колебливо заради големия дефицит по текущата сметка на страната и увеличаващата се инфлация, която през юли стигна 8,61%.

Очаква се в понеделник Статистическото бюро да оповести данните за инфлацията за август. Прогнозите на Централната банка на Индонезия са за инфлация от 8,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още