IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Китай нараснаха с 13,4% през август

Индустриалното производство във втората по сила икономика в света също надхвърли очакванията на експертите

09:50 | 10.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Продажбите на дребно в Китай нараснаха с 13,4% през август

Продажбите на дребно в Китай нараснаха повече от очакваното през август. Положителните данни дадоха допълнителна увереност на управляващите в Пекин, че реализираните политики за увеличаване на търсенето на вътрешния пазар са били ефективни, пише WBP Online.

Продажбите на дребно във втората по сила икономика в света са се покачили с най-високия си темп в последните седем месеца през август – с 13,4% на годишна база. Индикаторът е ускорил ръста си в сравнение с предходния месец, когато бе отчетено покачване от 13,2 на сто, според данните на Китайското национално статистическо бюро.

Анкетираните преди публикуването на данните анализатори от Societe Generale заявиха, че не очакват много подобрения в реално изражение, и че "ръстът на продажбите на дребно вероятно ще се забави незначително през август до 13,1% спрямо покачването от 13,2% през юли, което ще се дължи на по-лека обща инфлация".

Китайският премиер Ли Къцян заяви пред Financial Times по-рано през седмицата, че основен приоритет на правителството е работата върху вътрешното търсене. "Тук Китай се радва на едно голямо предимство – неговите 1,3 млрд. души имат желание да работят усилено за постигането на по-добър живот и огромен вътрешен пазар", каза Ли.

Друг публикуван във вторник правителствен доклад показа, че индустриалното производство във втората по сила икономика в света също се е покачило повече от очакваното през осмия месец на годината. Индикаторът е нараснал с 10,4% спрямо година по-рано, ускорявайки се в сравнение с предварителната оценка от 9,7% за юли.

Независими едно от друго изследвания, организирани от Dow Jones Newswires и Reuters, показаха, че предварителните нагласи на експертите са били за ръст от 9,9 на сто.

Икономистът за Китай в Royal Bank of Scotland Луис Кюис отбеляза, че силните икономически резултати служат за "потвърждаване на цикличното съвземане на икономическия растеж на Китай, което започна през юли".

Китайските правителствени данни често са разглеждани скептично от анализаторите, които ги възприемат като целенасочено неточни и подвластни на политически интереси и манипулиране. Въпреки това пазарите са склонни да обърнат внимание на тенденции на цифрите и да ръководят решенията на инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
В днешен Китай смятам, че и аз ще се справя, да стимулирам вътрешното търсене...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още