IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската производствена активност отстъпи до 51,3 пункта през септември

Въпреки че остана над границата от 50 пункта, резултатът изненада неприятно пазарните участници

11:35 | 23.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германската производствена активност отстъпи до 51,3 пункта през септември

Производствената активност в Германия продължава възходящия си тренд през септември, въпреки че отстъпи от постигнатия 25-месечен максимум месец по-рано, съобщава WBP Online.

Предварителните данни за индекса на мениджърите по доставките (РМІ) за производствения сектор в Германия показват спад до 51,3 пункта през настоящия месец. Изготвеното от Markit Economics изследване през август отчете резултат от 51,8 пункта.

Въпреки че остана над границата от 50 пункта, която е сигнал за растеж на активността, резултатът за септември бе под очакванията на анализаторите за покачване до 52,0 пункта.

Според отделен доклад, изготвен от Markit, активността в сектора на услугите в Германия се е покачила до 54,4 пункта през септември спрямо 52,8 пункта месец по-рано. Пазарните оценки бяха за минимален ръст до 52,9 пункта.

"Икономиката на Германия остава твърдо в режим на възстановяване през септември, а укрепването ѝ следва да продължи да отеква в цялата еврозона", смята Тим Мур, старши икономист в Markit. "Положителните знаци от германската икономика са решаващ фактор в подкрепа на глобалното бизнес доверие в момента, особено при скорошната изгубена инерция в развиващите се пазари", допълни още експертът.

Икономиката на Германия - най-голямата в еврозоната и основна движеща сила в усилията на Европа да се измъкне от най-лошата следвоенна рецесия на континента - нарасна с 0,7% през второто тримесечие. Растежът се оказа най-силният на тримесечна база от повече от година, което подхрани допълнителни надежди за целия регион.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още