IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия за септември е 1,4% на годишна база

На месечна база икономическият индикатор е останал без изменение

16:14 | 27.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в Германия за септември е 1,4% на годишна база

Инфлацията в Германия остана под очакванията през септември на фона на проведените в края на миналата седмица парламентарни избори, които затвърдиха добрите политически позиции на канцлера Ангела Меркел и водения от нея християндемократически съюз.

На годишна база темпът на нарастване на потребителските цени в първата по сила икономика в еврозоната се е забавил до 1,4% през септември спрямо 1,5 на сто месец по-рано. Спрямо предходния месец пък индексът на потребителските цени в страната е останал без промяна, какъвто бе резултатът и през август спрямо юли, припомня WBP Online.

Анкетираните по-рано водещи анализатори не очакваха изменения на икономическия индикатор както на месечна, така и на годишна база.

По-рано през месеца стана ясно, че сезонно коригираният германски брутен вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие на 2013 г. е нараснал с 0,7% в ​​съответствие с предварителната прогноза. Резултатът надхвърли леко очакванията на експертите, които прогнозираха ръст от 0,6 на сто.

На годишна база БВП на Германия е напреднал с 0,9% през второто тримесечие в сравнение с ревизирания спад от 1,6% през предходните три месеца.

Икономиката на Германия , която е четвъртата по големина в света в номинално изражение след САЩ, Китай и Япония, е доминирана основно от развитието на сектора на услугите, който съставлява около 70% от общата икономическа активност. Въпреки това страната има и относително голям промишлен сектор, който заема близо 30% от БВП.

Делът на страната в общия БВП на еврозоната наближава 27% според данни на Европейската централна банка. Втората по сила икономика в рамките на валутния блок – Франция, остава далеч назад с около 21%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още