IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският износ нарасна с 1% през август

Търговският излишък на страната обаче се сви до 13,1 млрд. евро през осмия месец

10:57 | 08.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германският износ нарасна с 1% през август

Германският износ се покачи през август на фона на нарастващите признаци, че икономическото състояние на еврозоната – най-големият търговски партньор на страната, се подобрява.

Коригираният спрямо работните дни и сезонните изменения експорт се е покачил с 1% спрямо юли, когато бе отчетен спад с 0,8%, сочат данните на Федералната статистическа служба (Destatis). Резултатът остана леко под очакванията на анкетираните от Bloomberg 16 икономисти, които прогнозираха ръст от 1,1%.

Същевременно данните на Destatis показаха и ръст на вноса. Импортът се е увеличил с 0,4 на сто през август на месечна база.

Безработицата в 17-те страни от еврозоната се понижи от рекордните нива, а продажбите на дребно нараснаха над прогнозите през осмия месец. И докато продължаващото възстановяване на европейския валутен блок от най-дългата в историята рецесия стимулира растежа в Германия, то най-голямата икономика на континента се сблъсква и с някои насрещни ветрове, като блокирането на правителството в САЩ.

"Германската икономика все още е силна и се разширява", каза Анатоли Аненков, старши икономист в Societe Generale SA в Лондон. "Растежът се забавя през третото тримесечие, като политическият дебат в САЩ представлява риск за Германия като експортно ориентирана страна. Аз обаче не мисля, че въздействието ще бъде значително, освен ако блокирането на правителството не продължи за по-дълъг период от време", допълни още експертът.

Търговският излишък на Германия се сви до 13,1 млрд. евро през август в сравнение с отчетените през юли 16,2 млрд. евро, се посочва още в публикуваните във вторник данни на Destatis. Излишъкът по текущата сметка, който е индикатор на цялостните външнотърговски взаимоотношения, включително и услугите, достигна 9,4 млрд. евро, отстъпвайки от 14,2 млрд. евро месец по-рано.

Доверието на потребителите в страната бе на най-високото ниво от септември 2007 г., а нагласите на инвеститорите достигнаха 3-годишен връх през септември, сочат отделни проучвания на базирания в Нюрнберг GfK SE и Центъра за европейски икономически изследвания ZEW. Нивото на безработицата от 6,9% пък се доближава до близо двудесетилетен минимум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още