IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия потвърди инфлация от 1,5% на годишна база за август

Инфлацията се настани на по-ниско ниво заради движението при цените на енергията

10:08 | 11.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германия потвърди инфлация от 1,5% на годишна база за август

За август инфлацията в Германия остана непроменена – 1,5% на годишна база, колкото бе през юли, потвърди данните за индекса на потребителските цени от 29 август националният статистически институт на Германия Destatis, предава WBP Online.

През август потребителските цени в Германия се покачиха с 1,5% на годишна база заради скок в цените на хранителните стоки и на образователните услуги. От друга страна увеличенията са компенсирани от пониженията при цените на здравните услуги и на енергията.

През осмия месец индексът на потребителските цени (CPI) остава на същото ниво каквото бе и през юли и расте с 1,5% на годишна база, показват потвърдените данни на Destatis.

Докато през август цените на електроенергията растат с 11,6% на годишна база, цената на горивата се понижава с 8,1%, а бензина поевтинява с 4,5% в сравнение с август 2012 г. Това е причината общите цени в транспорта да понижат общия инфлационен индекс с 0,6 на сто.

През август инфлацията в Германия се стабилизира на по-ниски нива заради движението при цените на енергията. Изключвайки цените на енергията, инфлацията за този месец е 1,8% на годишна база.

Най-голямо влияние за покачването на инфлацията оказаха цените на хранителните стоки. Ръстът в цените на храните е с 4,9% на годишна база, а храните и безалкохолните напитки поскъпват с 4,4%.

Сезонно коригираният германски брутен вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие на 2013 г. е нараснал с 0,7% в съответствие с предварителната прогноза от миналата сряда. Анализаторите очакваха повишението да бъде 0,6 на сто. За първото тримесечие растежът на БВП е 0,1 на сто.

Потвърдиха се и предварителните данни за растежа на БВП за второто тримесечие от 0,9% на годишна база в сравнение с ревизираните данни за понижението на растежа с 1,6% за първото тримесечие. Очакванията бяха, че БВП ще се покачи с 0,7 на сто.

Най-голям дял в икономиката на Германия, която е четвтъртата най-голяма икономика в света след САЩ, Китай и Япония що се отнася до номинален размер на БВП, заема секторът на услугите – 70%, докато останалите 30% се падат на производствения сектор.

По данни на ЕЦБ делът на германския БВП в общия БВП на еврозоната е 27%. Втора по този показател с 21% е Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още