IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският производствен сектор разширява експанзията си през октомври

PMI индексът в първата по сила икономика в еврозоната се повиши до 51,5 пункта

11:19 | 24.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германският производствен сектор разширява експанзията си през октомври

Активността в производствения сектор в Германия продължава да нараства през октомври, запазвайки позиции над границата от 50 пункта за четвърти пореден месец, съобщава WBP Online.

Индексът на мениджърите по покупки за производствения сектор в Германия се повиши до 51,5 пункта през октомври в сравнение с крайната оценка от 51,1 пункта месец по-рано, сочат данните на изследователската компания Markit Economics. Резултатът надхвърли леко очакванията на експертите, които прогнозираха ниво от 51,4 пункта.

Германският сектор на услугите от своя страна се влоши до 52,3 пункта през деветия месец, което е спад от отчетените месец по-рано 53,7 пункта.

"Производственият сектор в Германия започна последното тримесечие на 2013 г. по по-положителен начин спрямо нивата, наблюдавани през септември", заяви Тим Мур, старши икономист в Markit.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия през второто тримесечие отчете растеж от 0,7 на сто, надхвърляйки леко пазарните очаквания за ръст от 0,6%.

Германската икономика е отговорна за почти 27 на сто от БВП на цялата еврозона. Всеки сигнал за подобрение на ситуацията в страната е от особено значение за цялостното икономическо възстановяване на блока.

Непосредствено след публикуването на данните единната европейска валута поскъпва минимално спрямо щатския долар, като двойката се търгува на ниво от 1,3787 при дневен ръст от 0,07 на сто.

Същевременно водещите европейски пазари на акции отвориха търговията в четвъртък на зелена територия. Общоевропейският бенчмарк EURO STOXX 600 се покачва с 0,47%. Френският CAC 40 добавя 0,23%, а в ​​Лондон FTSE 100 е нагоре с 0,28%. В Германия пък DAX 30 расте с 0,52 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още