IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия повиши очакванията си за растежа през 2014 г. до 1,7%

Берлин очаква ускоряване на износа след незадоволителното му представяне през настоящата година

14:09 | 23.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Германия повиши очакванията си за растежа през 2014 г. до 1,7%

Германия леко повиши очакванията си за икономическия растеж през следващата година и остави без промяна прогнозите за настоящата, предават световните агенции.

За 2013 г. правителството очаква ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) да остане 0,5 на сто. За 2014 г. се очаква растежът да се ускори до 1,7%, като предишната прогноза беше за повишение на БВП от 1,6%, отбелязва АП.

„Динамиката на германската икономика значително ще се ускори през следващата година“, коментира министърът на икономиката на страната Филип Рьослер на пресконференция, на която представи актуализираните прогнози. Той обаче предупреди, че икономическата ситуация в глобален мащаб остава „крехка“.

Очакванията на германското правителство за растежа през настоящата година съвпадат и с прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ). За следващата година обаче Берлин е по-оптимистично настроен, отколкото МВФ – фондът прогнозира ръст на германския БВП от 1,4%, отбелязва АФП.

Берлин очаква ускоряване на растежа на износа – традиционният двигател на най-голямата европейска икономика, след незадоволителното му представяне през настоящата година. За тази година се очаква експортът да се повиши със само 0,3%, докато за следващата прогнозота е за ускоряване на растежа до 3,8%.

Правителството на Германия актуализира прогнозите си и за пазара на труда. Очаква се заетите през 2014 г. да се увеличат до 42 млн. души от 41,8 млн. души през 2013 г. Безработните се очаква да бъдат около 2,9 млн. души през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още