IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчките на дълготрайни стоки в САЩ нараснаха с 3,7% през септември

Изключвайки транспортното оборудване обаче, поръчките са отчели спад от 0,1%

16:31 | 25.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Поръчките на дълготрайни стоки в САЩ нараснаха с 3,7% през септември

Новите поръчки на дълготрайни стоки в САЩ, изключвайки транспортното оборудване, отчетоха спад през септември, сигнализирайки за ограничаване на разходите на бизнеса в условията на политическа нестабилност, съобщава Ройтерс.

Същевременно скокът при силно волатилните поръчки на въздухоплавателни средства е основният фактор, поради който общите поръчки на дълготрайни стоки са нараснали с повече от очакваното – 3,7%, сочат публикуваните в петък данни на Министерството на търговията на САЩ.

Поръчките на дълготрайни стоки, включващи всичко – от тостери до танкове, но без транспортното оборудване, са се смъкнали с 0,1% през деветия месец.

Според експерти данните са доказателство, че компаниите са ограничили инвестиционните си намерения на фона на политическата безизходица във Вашингтон. Разривът между републиканците и демократите заплаши да доведе страната до неплатежоспособност, което постави под съмнение краткосрочното развитие на икономиката.

Безизходицата в крайна сметка бе решена в средата на октомври, макар че блокирането на федералното правителство остави стотици хиляди държавни служители без работа в продължение на 16 дни. В резултат бе забавено публикуването на значителна част от икономическите данни от страната.

Докладът от петък представлява част от усилията на местните власти да публикуват в максимално бърз срок изостаналите икономически данни от септември, както и ревизираните оценки от август.

След публикуването на доклада доларът поскъпва минимално в основните кръстосани курсове. USD/JPY се покачва с 0,06% до 97,34, а GBP/USD е надолу с 0,08 на сто до 1,6188. Еврото пък поевтинява с 0,06% до 1,3793 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още