IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в Испания с първо подобрение от 2010 г.

Същевременно продажбите във Великобритания през октомври останаха без изменение

12:42 | 29.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Продажбите на дребно в Испания с първо подобрение от 2010 г.

Продажбите на дребно в Испания отчетоха подобрение през септември на фона на желанието на страната да се възстанови от седемте последователни тримесечия на рецесия, пише WBP Online.

Търговията на дребно в иберийската страна показа първите признаци на възстановяване от юни 2010 г., отчитайки сезонно изгладен ръст от 2,2% през деветия месец на годишна база. Месец по-рано ревизираните данни на националната статистическа служба INE показаха спад на продажбите с 4,8 на сто.

Резултатът през деветия месец се оказа до голяма степен според очакванията на пазарните участници, които предвиждаха увеличение с 2,1 на сто.

Очакванията на Централната банка на Испания са брутния вътрешен продукт (БВП) на страната да се повиши с 0,1 на сто през третото тримесечие. По този начин ще бъде сложен край на втория период на рецесия в последните пет години, които е съпътстван от рекордно висока безработица и сътресения в банковия сектор.

Данните за растежа на икономиката през третото тримесечие ще бъдат публикувани на 30 октомври. Прогнозите на централната банка съвпадат със пазарните очаквания.

Същевременно данните на Конфедерацията на британската индустрия (CBI) показаха нулев ръст на продажбите на дребно през октомври. Причината е големият отлив от търговията в големите супермаркети.

От Бизнес организацията обявиха, че търговията е запазила нивата спрямо година по-рано. Резултатът изненада неприятно пазарите, които прогнозираха значително покачване през десетия месец.

Въпреки това прогнозите на CBI са, че търговията ще се върне към растеж през предстоящия месец.

Последните официални данни от британската служба за национална статистика ONS показаха, че обемът на продажбите на дребно е нараснал с 2,2% през септември.

Остават броени дни до втората конференция за валутна търговия в България Forex Forum Investor.BG! Записването за събитието продължава, местата са ограничени!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още