IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният дефицит на Испания до август е 4,8%

Мадрид е уверен, че ще успее да свие дефицита до 6,5% тази година

16:28 | 29.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Бюджетният дефицит на Испания до август е 4,8%

Бюджетният дефицит на Испания за периода януари-август е 4,8%, сочат данни на министерството на финансите на страната, цитирани от Ройтерс. Годишната цел за дефицита, определена от международните кредитори, е 6,5%, припомня агенцията.

В статистиката обаче не са включени данните на градските власти. Очакванията на централната власт са повечето общини тази година да излязат на излишък.

В статистиката не е включен и спасителният план за банките. Ако и той бъде отразен, дефицитът набъбва до 5,1% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Финансовото министерство е убедено, че страната ще успее да постигне договорените фискални цели. „Бюджетните ни цели са напълно съвместими с възстановяването на икономиката“, коментира зам.-министърът на финансите Марта Фернандес.

Миналата седмица централната банка на Испания съобщи, че през третото тримесечие икономиката е излязла от рецесията, записвайки ръст от 0,1% спрямо второто тримесечие.

Същевременно националната статистика отчита 2,2% ръст на продажбите на дребно през септември на годишна база, което е първото повишение от над 3 години насам. растежът обаче тръгва от изключително ниска база – по същото време на миналата година беше отчетен спад от 11,5% заради повишението на ДДС.

Остават броени дни до втората конференция за валутна търговия в България Forex Forum Investor.BG! Записването за събитието продължава, местата са ограничени!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още