IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южнокорейските валутни резерви достигнаха 2-годишен връх

Сеул е твърдо решен да предотврати рязко поскъпване на вона, смятат анализатори

09:49 | 05.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Южнокорейските валутни резерви достигнаха 2-годишен връх

Валутните резерви на Южна Корея достигнаха близо 2-годишен връх през октомври, предоставяйки поредния сигнал към пазарите, че Сеул е твърдо решен да предотврати рязко поскъпване на вона, пише CNBC.

Публикуваните от Южнокорейската централна банка данни показаха, че валутните резерви на азиатската страна са достигнали 343,23 млрд. долара в края на октомври, или с 6,3 млрд. долара повече спрямо предходния месец.

Според експерти новите данни за валутните наличности на страната отразяват интервенцията на централната банка, която цели ограничаване на поскъпването на вона. Южнокорейските пари поскъпнаха с близо 9% спрямо американския долар от края на юни.

"Повишаването на резервите на Южна Корея е важно", заяви Митул Котеча, ръководител на отдела за световни валутни проучвания в хонконгския филиал на Credit Agricole.

"Властите в Южна Корея не искат и тяхната валута да поскъпне прекалено бързо и извършиха намеса, особено в последните седмици. Не ме учудва, че е налице натрупване на резерви", добави още той.

Южнокорейският вон се търгува на ниво от 1 061 спрямо долара по време на късната азиатска търговия във вторник. През октомври валутата се засили до равнище от около 1 054, постигайки най-добрия си резултат от края на 2011 г. Покачването бе стимулирано от силното външно търсене на южнокорейски акции и облигации, които бяха припознати като безопасно убежище на фона на последните сътресения в развиващите се пазари.

Растежът на икономиката на Южна Корея продължава да е силно зависим от износа. В този смисъл силата на националната валута влияе негативно на експорта, тъй като понижава конкурентоспособността на местните компании на международните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още